Sari la conținut

Ce trebuie să faci în cazul accidentelor la schi. Secrete de prim ajutor de la un cunoscut ortoped

Dr. Ion Bogdan Codorean dezvăluie secrete de prim ajutor în cazul accidentelor la schi. Reputatul medic ortoped specializat în traumatologie sportivă dezvăluie câteva secrete de prim ajutor, esențiale în cazul accidentelor la schi.

“Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stand pe loc pentru ca in aceste situații nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar si nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune specialistul, avand in vedere deschiderea noului sezon de schi.

In cazul nefericit al unui accident pe partia de schi, dr. Codorean recomanda: “Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie sa te opresti din schiat, sa imobilizezi genunchiul (sa nu-l mai îndoi) si sa te sprijini cât mai puțin in el pana când ajungi la medic. Altfel, o entorsa sau o fractura mai ușoară se poate transforma in ceva grav. In cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat intr-o orteza fixa sau mobila in funcție de gravitatea entorsei. Aplicațiile locale reci scad inflamația si durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

Preventia este si ea foarte importanta: “Pregatirea pentru distractia pe partia de schi trebuie sa fie una foarte serioasa si ar trebui sa constea in exercitii fizice pentru incalzirea mushilor si a articulatiilor, gradul de dificulitate a partiei alese ar trebui sa fie direct proportional cu experienta fiecaruia, iar alegerea echipamentului de schi si legaturile corect facute joaca un rol essential in preventia unui accident”, explică medicul.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, doctor în medicină, domeniul de interes in traumatologia sportivă.  A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, iar începând din 2015 este șef de lucrări în cadrul Universității de Farmacie și Medicină Carol Davila București. În plus, este seful comisiei medicale din Federatia Romana de Fotbal si membru in comisia medicala a Comitelului Olimpic Sportiv Roman.

Medicul trateaza afectiuni ale genunchiului (ruptura de menisc, ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelara), afectiuni ale umarului si alte diverse afectiuni.

Cu o vasta experienta in domeniu, Dr. Ion Bogdan Codorean si echipa sa de specialisti in traumatologie sportiva au tratat cazuri grave si foarte grave, reusind sa aiba la final pacienti sanatosi si recuperati integral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel