Sari la conținut

Ce trebuie să faci dacă telefonul te spionează. 3 pași de urmat

telefon mobil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce trebuie să faci dacă telefonul te spionează

Este posibil ca telefonul să te spioneze, deși probabil că oricum nu e nevoie. Dacă ești proprietar de smartphone, probabil că ai întâlnit un scenariu ciudat, în care ai vorbit despre un subiect aleatoriu în timp ce telefonul era lângă tine și a doua zi au început să apară reclame legate de același subiect.

Este oarecum neliniştitor, pentru că îți pui întrebarea legitimă de unde știu aceste reclame despre ce subiect vorbeai.

Ei bine, chiar telefonul tău poate fi de vină. Fiecare smartphone are microfonul încorporat pornit constant, pentru ca asistentul virtual să vă audă comenzile vocale. Deci, s-ar putea ca și aceste dispozitive să îți asculte în secret conversațiile pentru a-ți difuza reclame.

Iată tot ce trebuie să știi, plus un simplu test pentru a afla.

telefon
FOTO: Unsplash

Cum să afli dacă telefonul tău te ascultă

Pentru a testa dacă telefonul îți ascultă conversațiile, începe prin a discuta deschis un subiect unic pe care nu l-ai căutat sau discutat niciodată anterior. Fă asta când telefonul este pornit lângă tine. Este esențial ca acesta să fie ceva care nu are legătură cu interesele tale obișnuite sau cu subiectele obișnuite de căutare.

Petrece o zi sau două discutând acest subiect cu voce tare, cu telefonul lângă tine tot timpul. Asigură-te că nu cauți despre acest subiect pe niciunul dintre dispozitivele tale, nu doar pe telefon.

De asemenea, poți încerca să vorbești despre lucruri specifice legate de acest subiect. De exemplu, dacă discuți despre o posibilă călătorie în Italia, poți discuta despre învățarea limbii italiene sau care este cel mai bun restaurant din Torino sau cel mai interesant muzeu.

În acest timp, acordă o atenție deosebită reclamelor difuzate în timp ce ești online. E vorba de reclame de pe fluxurile de rețele sociale, site-uri web pe care le vizitezi, aplicații pe care le utilizezi și cele de pe televizorul inteligent, dacă ai unul.

Apoi, dacă începi să vezi reclame despre subiectul pe care ai ales să-l discuți, sunt șanse să îți fie confirmată interceptarea.

Ce trebuie să faci dacă telefonul te spionează. 3 pași de urmat

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce potențialele interceptări, potrivit PCWorld.

  1. Primul este să revizuiești cu atenție permisiunile aplicației de pe dispozitivul tău. Este posibil să fi descărcat o aplicație și să-i fi permis să îți acceseze microfonul fără să îți fi dat seama. Verifică permisiunile pentru fiecare aplicație de pe telefon și limitează aplicațiile care nu au nevoie de acces la setările tale de microfon, cameră sau locație.
  2. Apoi, șterge istoricul vocii și dezactivează asistentul digital al telefonului. Google, Siri și Alexa sunt toate foarte convenabile, dar ar putea să înregistreze în mod activ și pasiv tot ceea ce spui fără ca tu să știi.
  3. În cele din urmă, deși companiile sunt cea mai probabilă sursă de interceptări, există întotdeauna potențialul ca hackerii să exploateze vulnerabilitățile de pe dispozitivul tău și să preia controlul asupra microfonului sau a camerei. Cel mai bun mod de a combate acest lucru este să te asiguri că ai întotdeauna cele mai recente actualizări atât pentru sistemul de operare al telefonului, cât și pentru toate aplicațiile instalate.

Toți acești pași te vor ajuta să întrerupi accesul nedorit la microfonul telefonului tău.

Și totuși, dacă încă nu ești sigur, există o soluție simplă. Închide telefonul sau lăsă-l departe atunci când dorești să discuți chestiuni private. Este cel mai bun mod de a te asigura că telefonul nu te poate auzi.

Cum să dezactivezi accesul la microfonul aplicației

Pe lângă dezactivarea aplicațiilor de asistent virtual, cum ar fi Siri și asistentul vocal Google, poate dorești să oprești și alte aplicații, cum ar fi aplicațiile de rețele sociale, să îți acceseze microfonul.

Iată cum poți opri aplicațiile terță parte să îți acceseze microfonul telefonului:

  • iPhone: pentru a dezactiva accesul la microfon pe dispozitivele iOS, navigați la Setări > [selectați aplicația] > apoi dezactivați Microfon.
  • Android: pentru a dezactiva accesul la microfon pe dispozitivele Android, navigați la Setări > [selectați aplicația] > Permisiuni > Microfon > Selectați Nu permiteți.

Rețineți că pașii specifici pot varia ușor în funcție de modelul Android.

Dacă telefonul tău nu te ascultă, atunci cum primește datele tale

În timp ce perspectiva ca telefonul să îți asculte în mod constant fiecare conversație poate fi îngrijorătoare, există nenumărate moduri prin care ai putea divulga aceleași informații fără a o spune vreodată cu voce tare.

Fiecare smartphone este o adevărată comoară de date cu caracter personal din care poate fi extrasă orice aplicație.

Ele sunt în esență mini-calculatoare pline cu senzori: giroscoape, accelerometre, magnetometre. Datele colectate de la acești senzori pot oferi o cantitate șocantă de informații despre rutinele, obiceiurile și personalitățile noastre.

Oriunde mergi, orice vizitezi, alte persoane cu care vorbești sau cu care petreci timpul, opțiunile privind stilul de viață și datele personale de sănătate sunt doar câteva dintre metadatele și telemetria – datele senzorului telefonului – colectate de telefonul tău. Și mai sunt și cantitățile mari de date pe care le-ai furnizat deja de-a lungul anilor pentru aplicațiile tale și prin căutările Google.

Telefonul și aplicațiile instalate colectează toate aceste date și le trimit către terți, cum ar fi brokerii de date, pentru a fi analizate, vândute și retrimise către tine sub formă de anunțuri personalizate.

Așadar, chiar dacă este posibil să nu fi vorbit sau să fi căutat despre acea călătorie în Italia, este posibil ca telefonul tău să fi intuit ceea ce te gândeai și să ajungă singur la concluzie pe baza datelor pe care le-a colectat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel