Sari la conținut

Ce trebuie să faci dacă te-ai infectat cu Covid, în această perioadă. E obligatoriu, în continuare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce să faci dacă te-ai infectat. Chiar dacă nu mai este în vigoare starea de alertă pe teritoriul României, persoanele depistate cu Covid-19 tot trebuie să stea în izolare. Vezi mai jos ce trebuie să facă persoanele pozitive la COVID-19 în iulie și august 2022.

Întrebat dacă persoanele depistate cu Covid-19 trebuie să stea în izolare, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a răspuns: „absolut”.

Așadar, persoanele diagnosticate cu Covid-19 trebuie să stea în izolare timp de cinci zile.

Imediat după pozitivarea testului efectuat la o clinică, cei diagnosticați primesc un mesaj sau un mail de la „CoronaForms” în care sunt informați că trebuie să stea izolați în casă și să contacteze medicul de familie.

Cinci zile de concediu medical

De asemenea, se recomandă ca, în cazul în care locuiți cu alte persoane, să vă izolați într-o cameră separată dacă aveți această posibilitate

În cazul în care aveți simptome precum febră, tuse sau dificultate în respirație, autoritățile recomandă să apelăm numarul unic de urgență 112 pentru a fi transportat la spital în vederea evaluării stării de sănătate.

Medicul de familie poate acorda cinci zile de concediu medical pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19.

Cei care nu sunt înscriși la un medic de familie pot contacta Direcția de Sănătate Publică.

Ce trebuie să facă persoanele infectate cu Covid-19 în vara anului 2022

După ce obțin rezultatele testelor pozitive pentru noul coronavirus, pacienții sunt împărțiți în două categorii: Asimptomatici și simptomatici.

Pacienții asimptomatici se vor izola la domiciliu și vor lua legătura cu medicul de familie, care îi va monitoriza pe o perioadă de cinci zile pentru cei vaccinați și șapte zile pentru cei nevaccinați sau trecuți prin boală de mai mult de trei luni.

Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare

În cazul pacienților simptomatici, dar care au manifestări clinice ușoare sau medii, vor fi izolați la domiciliu și monitorizați, la fel ca și în cazul asimptomaticilor. Cei care au manifestări puternice, sunt internați și vor fi oxigenați.

Pacienții simptomatici, dar care mai au și cel puțin doi factori de risc (ex: boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 1 și 2, obezitate, boli respiratorii cronice etc.) vor contacta serviciul de urgență prin 112 pentru a fi preluați și duși spre evaluare în centrele speciale, sau se vor deplasa individual, dar fără a folosi transportul în comun.

Gîsești aici lista centrelor de evaluare și tratament COVID-19 actualizată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru luna iulie 2022.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel