Sari la conținut

Ce trebuie să faci dacă ai primit decizia de recalculare cu pensia calculată greșit? Ministrul Muncii: aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmați

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Dacă pensia a fost calculată greșit, este important să urmezi pașii necesari pentru a rectifica situația. Conform explicațiilor oferite de Ministerul Muncii, procedura implică mai multe etape.

Verificarea documentelor

Înainte de a face orice demers, verifică toate documentele și informațiile care au stat la baza calculului pensiei. Este esențial să te asiguri că datele privind perioada de contribuție, salariul și alte elemente au fost corect introduse în sistem.

Depunerea unei contestații

Dacă identifici o eroare, trebuie să depui o contestație la Casa de Pensii care a efectuat calculul.

Contestația trebuie să fie însoțită de toate documentele justificative care să demonstreze eroarea. Aceasta poate fi depusă în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de pensionare.

„Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe.

Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri”, a spus ministrul Muncii  la Antena 3, care a recunoscut că au fost şi asemenea situaţii, dar se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rezolvarea pe cale administrativă

În multe cazuri, problema poate fi rezolvată pe cale administrativă, fără a fi necesar să ajungi în instanță. Casa de Pensii este obligată să analizeze contestația și să emită o nouă decizie dacă se constată o eroare.

„Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.

După ce este făcută acestă procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Acțiunea în instanță

Dacă nu ești mulțumit de răspunsul primit de la Casa de Pensii, poți să te adresezi instanței de judecată. Acest demers trebuie făcut în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestație.

Ministrul Muncii a subliniat că orice greșeală poate fi corectată și că pensionarii nu ar trebui să ezite să își apere drepturile, urmând pașii legali disponibili. În plus, s-a menționat importanța colaborării cu Casa de Pensii pentru a rezolva orice problemă apărută.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel