Sari la conținut

Ce trebuie să faci cu Agheasma rămasă de la Bobotează? NU o arunca

sfintirea aghesmei mari
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este Agheasma Mare și cum se întrebuințează
Aghiasma de la Bobotează este considerată apă sfințită cu puteri deosebite și are o semnificație spirituală profundă în tradiția ortodoxă. Numeroși credincioși își pun întrebarea ce vor face cu apa sfințită care rămâne după 14 ianuarie.

Credincioșii ortodocși ar trebui să știe că Agheasma Mare, adică apa sfințită ce o primim în Biserică în ziua Bobotezei, pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an pe 6 ianuarie, se poate păstra și utiliza și după 14 ianuarie.

Nu se aruncă niciodată apa sfințită rămasă după Bobotează

Agheasma Mare este, în tradiția ortodoxă, un dar sfânt, care se poate bea vreme de opt zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie. Credincioșii consumă apa sfințită pentru a se purifica trupește și sufletește. Potrivit doxologia.ro, apa sfințită se bea cu încredere pentru protecție și confort spiritual.
 
După data de 14 ianuarie, nu se aruncă ce a rămas din Agheasma Mare, fiind păstrată cu evlavie. Apa sfințită se poate folosi pentru a stropi casa, locuința sau camerele locuite, cu scopul de a atrage binecuvântări. Se poate folosi, de asemenea, pentru stropirea grădinilor și animalelor în vederea atragerii protecției și a binecuvântărilor continue.
 
Prin urmare, modul în care conservăm și folosim Sfânta Mare Agheasmă după Bobotează oglindește un act de respect și mulțumire pentru darul divin, iar păstrarea ei în mod corespunzător ajută la o viață sufletească binecuvântată.
Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel