Categories: Știrile zilei

Ce trebuie să faci când te întâlnești cu un urs. Reguli pe care toți românii sunt obligați să le respecte

Ce trebuie să faci când te întâlnești cu un urs. Reguli pe care toți românii sunt obligați să le respecte. Urșii sunt animale sălbatice periculoase, care trebuie urmărite de la distanță pentru a-ți asigura siguranța.

Știm că e mult mai bine să nu riscăm atunci când vine vorba de animale sălbatice și trebuie să ne amintim de fiecare dată că NICIODATĂ nu trebuie să ne apropiem de urși, sub nicio formă.

Amintiți-vă întotdeauna că nu trebuie să vă apropiați de o mamă ursoaică și puii ei. Acesta este unul dintre puținele scenarii care fac ca un urs de obicei liniștit să devină agresiv. De asemenea, este o idee bună să faci zgomot când mergi pe un traseu. Amintiți-vă că sunt animale sălbatice, așa că nu încercați niciodată să hrăniți ursul sau să vă apropiați prea mult.

Ce trebuie să faci când te întâlnești cu un urs

Dacă întâlnești un urs, urmează acești pași, conform Wideopenspaces.

Rămâi calm dacă dați nas în nas cu un urs

Deși este normal să intrați în panică, dacă dați nas în nas cu un urs, încercați pe cât posibil să vă păstrați calmul. Nu țipați  și nu fugiți! Vorbiți cu o voce calmă, cu un ton ferm, dar nu stigați!

Fuga ar putea declanșa instinctul ursului de a urmări deoarece te va identifica drept pradă. Un urs atacă fiindcă vrea să pleci de pe teritoriul lui, dar asta nu înseamnă neapărat că va exista și un contact. Dacă se întâmplă acest lucru, întinde-te pe burtă și pune-ți mâinile în jurul gâtului.

 

Depărtează-te de urs și plecă încet

Încercați să găsiți o cale sigură de a vă depărta de urs și plecați încet, fără a vă întoarce cu spatele la animalul sălbatic.

 

Folosește spray-ul cu piper

Dacă un urs se apropie și începe să reducă distanța de 25 de metri, ar trebui să fii pregătit să folosești spray-ul cu piper, pentru urși, în mod corespunzător.

 

Nu te preface că ești mort

Deși aceasta poate fi uneori o tactică utilă în cazul urșilor grizzly, ideea de a vă preface mort nu vă va salva în cazul unui atac al ursului negru. Dacă dați peste un urs defensiv, încercați să nu păreți amenințător, cel puțin la început. Dacă  asta eșuează…

 

Ripostează, apucă ce poți găsi la îndemână și aruncă-l în fața ursului

Deși atacurile urșilor negri nu sunt foarte frecvent, cu siguranță pot fi mortale. Dacă un urs negru încarcă să te atace și nu ai cu tine un spray cu  piper sau o armă de mână, apucă ce poți găsi la îndemână și aruncă-l în fața ursului.

 

Ce recomandă Salvamont România

Salvamont România insistă asupra importanței unei pregătiri corespunzătoare și a respectării măsurilor de siguranță pentru a evita întâlnirile periculoase cu urșii.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov sfătuiesc turiștii să se informeze bine înainte de a pleca pe traseele montane și să fie echipați corespunzător.

Siguranța pe munte depinde nu doar de experiență, ci și de respectarea acestor recomandări importante.

„Este crucial să fim bine pregătiți și să respectăm măsurile de siguranță pentru a preveni întâlnirile periculoase cu urșii. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov recomandă tuturor turiștilor să se informeze temeinic înainte de a pleca pe traseele montane și să se asigure că sunt echipați corespunzător.

Siguranța pe munte depinde nu doar de experiență, ci și de respectarea acestor recomandări esențiale”, transmite Salvamont Brașov.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

24 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

54 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: