Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să facă părinții și profesorii în cazul în care testul de salivă arată că elevul este pozitiv.
Miercuri, 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la școală, după mini-vacanța de 1 decembrie, mulţi părinţi au fost suprinşi să afle că au primit sarcina de a face ei singuri testările copiilor.
Şi în ţară, cele mai multe şcoli au ales ca testarea să se facă la domiciliu.
Pentru folosirea corectă de către elevi a testelor de salivă, angajaților școlilor le va reveni sarcina de asamblare a kit-urilor pentru testare non-ivazivă.
„Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic, și acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces.
Sunt convins că se vor implica”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
În situația în care infrastructura școlii nu permite realizarea testării, sarcina revine părinților:
„Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților.
Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează.
Dacă rezultatul unui test administrat acasă este pozitiv, trebuie să fie anunțată școala:
„Important este să putem raporta, să raportăm corect și în timp rezultatele acestor teste către școală și către medicul de familie, dacă este vorba de un rezultat pozitiv”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Copiii vor fi testați de două ori pe săptămână, lunea şi joia. Testarea va avea loc atât în sălile de clasă și alte spații, sub îndrumarea cadrelor medicale sau a responsabililor desemnați de către unitatea de învățământ, cât și la domiciliul elevului, sub ghidarea părinților.
În cazul testelor cu rezultat pozitiv, acestea vor fi colectate de personalul responsabil al unității de învățământ, fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Acestea vor fi aruncate în coșuri speciale, prevăzute cu capac, pedală și sac, urmând să fie colectate și eliminate conform protocolului.
În cazul în care testarea va fi realizată de părinți, iar testele sunt pozitive, părinţii sunt nevoiţi să anunţe şcoala şi medicul de familie pentru testarea PCR. Unităţile de învăţământ vor avea primele rezultate ale testelor de salivă luni dimineaţă.
Ulterior i se va face un teste PCR, dacă şi acela va fi pozitiv, copilul va sta în izolare timp de 14 zile. Dacă testul PCR este pozitiv, toată clasa trece în online.
Rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică , de fiecare dată este nevoie de o confirmare a inefecţiei printr-un test antigen sau unul RT-PCR.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…