Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a publicat joi pe site o serie de recomandări pentru persoanele care vin din țările afectate de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria.
În recomandări sunt prevăzute simptomele de îmbolnăvire, perioada de incubație, modul de transmitere, riscul celor expuși.
Debutul simptomelor EVD (Ebola virus disease) este brusc și include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, asteie fizică, cefalee, dureri de gât.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie și dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostrație), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cunanate (erupții) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație).
Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă ca urmare a coagulării intravasculare disseminate.
Perioada de incubație este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.
Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică.
Potrivit recomandărilor, persoanele care se întorc din țările afectate și prezintă febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare în decurs de 21 zile de la data plecării din una dintre țările menționate și/sau dacă au venit în contact direct cu secreții/fluide provenind de la o persoană/animal, inclusiv întreținerea de relații sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave dar care s-au vindecat, trebuie să se prezinte de urgență la Serviciul medical al Aeroportului /portului, la medicul de familie sau la un spital de boli infecțioase și să menționeze istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control și tratament medical de urgență.
De asemenea, aceleași persoane trebuie să contacteze, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală înainte de a se prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării.
Datele contact în situații de urgență sunt: Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (Ministerul Sănătății) — telefon: 021/3072614; email: cosuc@ms.ro.
Persoanele care se întorc în România din țări care ar putea constitui surse ale virusului Ebola vor fi informate la intrarea în țară prin intermediul unor materiale tipărite și vor fi îndrumate, dacă este nevoie, către sistemul medical, declara luni Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătății.
Potrivit acestuia, procedurile privind monitorizarea și supravegherea bolilor transmisibile, inclusiv a virusului Ebola, au fost revizuite.
„În ceea ce privește procedurile, acestea au fost revizuite. În acest moment, direcția de specialitate din MS le-a trimis și le trimite nu numai către direcțiile de sănătate publică, ci și către alte ministere cu rețele sanitare proprii sau către MAI, care le distribuie poliției de frontieră. Persoanele care se întorc în România și care vin din țări care ar putea să constituie sau constituie surse ale acestei infecții vor fi informate în scurt timp prin materiale tipărite la intrarea în țară și vor fi îndrumate dacă este necesar către sistemul medical”, a spus Rafila.
Potrivit acestuia, tratamentul persoanelor care au astfel de boli se face exclusiv în spitale de boli infecțioase.
„Pe lângă Institutul Matei Balș și alte institute de boli infecțioase din țară care au secții dedicate, care sunt echipate corespunzător, printr-un program al Băncii Mondiale, respectiv Cluj, Timișoara, Iași, să facă parte din acest sistem care să permită primirea unor astfel de pacienți, analizăm și posibilitatea furnizării unor echipamente de protecție suplimentară împreună cu MAI, IGSU se ocupă cu acest lucru, echipamente care să permită transportul sau transferul acestor pacienți suspecți cu virusul Ebola”, a spus Rafila.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…