Din cuprinsul articolului
Deși grăsimile sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a organismului, anumite tipuri de grăsimi pot facilita depunerea kilogramelor în plus. Pentru a evita greutatea excesivă este necesar să știi ce grăsimi poți consuma fără să te îngrași și ce grăsimi sunt, de fapt, necesare organismului.
Grăsimile sunt implicate în diferite procese ale organismului. Anumite diete restrictive limitează foarte mult aportul grăsimilor, însă acest lucru îți poate pune sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să știi, de fapt, despre grăsimi și cum să menții aportul optim fără să iei în greutate.
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce tip de grăsimi te pot îngrășa mai repede în ciuda cantității consumate.
„Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală
Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!
Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).
ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).
La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.
Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie nutriționistul pe Instagram.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…