Din cuprinsul articolului
Pentru a vă menține nivelul de colesterol în limite normale trebuie să reduceți cantitatea de grăsimi saturate din dieta dumneavoastră. Asociația Americană a Inimii sugerează că doar 5% până la 6% din calorii ar trebui să provină din grăsimi saturate din alimentaţie.
Nivelul ridicat al colesterolului din sânge crește riscul de apariție a diferitelor boli cardiovasculare, în special a bolilor de inimă, a aterosclerozei, a cheagurilor de sânge, a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.
Potrivit dr. Oleg Varfolomeev, principalele cauze ale colesterolului ridicat din sânge sunt grăsimile saturate și grăsimile trans. Prin urmare, trecerea la alimente sărace în grăsimi saturate va ajuta la rezolvarea problemei. Există mai multe tipuri de carne care sunt sărace în colesterol.
Cât de multă carne pot consuma persoanele cu hipercolesterolemie?
„Desigur, totul depinde de caracteristicile individuale ale organismului. Există, de asemenea, contraindicații dacă există probleme cu tractul gastrointestinal, vasele de sânge sau inima. Un specialist vă va ajuta să creați o dietă sănătoasă. În ceea ce privește recomandările generale, cardiologii cred că 350-500 g de carne pe săptămână este o opțiune bună, dar dacă mâncați tipurile de carne enumerate mai sus”, spune expertul.
„Pentru a evita consecințele negative asupra sănătății, ar trebui să înlocuiți carnea cu surse vegetale de proteine: leguminoase, soia, nuci. Este important să creșteți consumul de alimente vegetale, deoarece fibrele conținute de acestea ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2 II și de boli cardiovasculare”, adaugă specialistul.
Este important ca dieta să conțină suficiente proteine, care se găsesc nu doar în carne, ci și în pește, produse lactate și leguminoase. În medie, o persoană ar trebui să ia 0,8-1,2 g de proteine pe 1 kg de greutate corporală.
Piept de pui
Pieptul de pui conține o cantitate mică de grăsimi și colesterol. O jumătate de porție conține doar 73 mg de colesterol și mai puțin de 1 g de grăsimi saturate.
File de porc
File de porc – 85 g din acesta conțin doar 62 mg de colesterol și 1 g de grăsimi saturate.
Carne tocată de curcan
Carne tocată de curcan – în 100 g de produs există doar 79 mg de colesterol și 2 g de grăsimi saturate.
Friptură de vită
Friptura de vită poate fi consumată în siguranță dacă aveți colesterolul ridicat – 85 g de produs conțin 65 mg de colesterol și aproximativ 2 g de grăsimi saturate.
Carne tocată de vită
Carne tocată de vită – 100 de grame de carne tocată macră conțin 70 mg de colesterol și 2,5 grame de grăsimi saturate. Carnea de vită macră cumpărată de la magazin conține 73 miligrame de colesterol și aproximativ 4,5 grame de grăsimi saturate per porție.
De ce colesterolul ridicat este periculos pentru sănătate?
- Colesterolul LDL se mai numește și colesterol rău. Nivelurile ridicate de colesterol LDL vă pot afecta negativ sănătatea prin creșterea riscului de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.
- Colesterolul HDL este cunoscut ca colesterol bun. Transportă colesterolul rău din sângele tău la ficat și scapă de el. Colesterolul HDL vă protejează organismul de problemele de sănătate.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot forma o acumulare de placă pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru vă blochează vasele de sânge și împiedică circulația sanguină sănătoasă. Vă poate afecta inima și vă poate crește riscul de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.
Nivelurile de colesterol LDL pot crește din cauza factorilor de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul sau o dietă bogată în grăsimi. Corpul tău conține grăsimi cunoscute sub numele de trigliceride. Trigliceridele ridicate cu niveluri ridicate de LDL și colesterol HDL scăzut pot crește șansele de acumulare a plăcii în vasele de sânge.