Ce tip de cancer este mai frecvent când ești supraponderal? Îngrășarea nu trebuie neglijată. Într-adevăr, poate ascunde o problemă reală de sănătate și poate fi direct asociată cu o patologie subiacentă, adesea tratament endocrin și/sau medical. Jean-Michel Lecerf, specialist în endocrinologie, boli metabolice și nutriție, a explicat ce boli pot afecta creșterea în greutate.
Sindromul Cushing
Definit prin totalitatea simptomelor datorate productiei accelerate si eliberarii unei cantitati crescute de cortizol în circulatia sangvina, compus cunoscut si sub denumirea de hormon de stress, sindromul Cushing este una dintre cauzele clasice, dar foarte rare ale creșterii în greutate, spune medicul Jean-Michel Lecerf, potrivit Sante Magazin.
Și chiar dacă această patologie este tratată relativ bine, trebuie să recunoaștem că această boală are consecințe destul de inestetice asupra organismului: așa-numita creștere în greutate „truncală” (situată în partea superioară a corpului), umflarea feței, roșeața…
Sindromul ovarului polichistic
Tulburare anormală la femei, dar poate fi însoțit de unul sau mai multe simptome precum hiperpilozitatea, amenoreea sau tulburarea menstruației.
„Creșterea în greutate este aproape constantă și localizată preponderent la nivel abdominal”, explică dr. Jean-Michel Lecerf, specialist în endocrinologie. „Tratamentul hormonal însoțit de o reechilibrare a alimentelor va fi indicat în cazul unui diagnostic dovedit”, mai spune medicul.
O tulburare a tiroidei te îngrașă?
„Da, și spre deosebire de hipertiroidism, care duce la pierderea în greutate; hipotiroidismul este destul de des însoțit de creșterea în greutate din cauza încetinirii metabolismului, ceea ce facilitează o acumulare de grăsime și apă în țesutul adipos”, explică dr. Jean-Michel Lecerf.
„Din motive mai mult sau mai puțin evidente (predispoziții genetice etc.), problemele tiroidiene afectează femeile de 5 ori mai mult decât bărbații”, adaugă medicul.
Boli genetice
„Anumite boli genetice destul de rare, precum sindromul Prader-Willi, pot duce la exces de greutate la copii”, adaugă dr. Jean-Michel Lecerf. Creșterea în greutate este asociată cu faptul că copilului îi este aproape întotdeauna foame. Medicul adaugă: „În mod similar, trisomia 21 poate fi asociată cu excesul de greutate. »
Ce tip de cancer este mai frecvent când ești supraponderal?
„Sunt mai mulți dintre ei. La femei, putem cita, de exemplu, cancerul endometrial sau mamar (după menopauză); iar la bărbați, cea a prostatei în principal. La ambele sexe, cea a colonului, rectului și pancreasului combinate” precizează Dr Jean-Michel Lecerf.
Tratamente medicamentoase care influențează creșterea în greutate
Dincolo de bolile care influențează direct creșterea în greutate, este necesar să se abordeze și patologiile pentru care tratamentul medicamentos este cel care acționează asupra creșterii în greutate.
Corticosteroizi
„Cand sunt prescrisi in doze mari timp de cateva saptamani sau luni, corticosteroizii induc frecvent crestere in greutate la pacienti: retentie de apa umflarea fetei…” Acest tratament cu efecte adverse este insa si deseori cea mai buna varianta.indicat pentru tratarea anumitor afectiuni inflamatorii precum ca poliartrita sau boala Horton…)” ilustrează dr. Jean-Michel Lecerf.
Antidepresive
Acestea mai întâi trebuie să fie distinse de neuroleptice, deoarece vor fi prescrise în principal pentru tratarea depresiei. Dintre antidepresivele care te pot ingrasa, putem aminti asa-numitele antidepresive „imipramina” (amitriptilina, doxepina, imipramina, etc.) si asa-numitele antidepresive „tetraciclice” (mianserin, etc.).
Și dacă în multe situații, va fi greu să te descurci fără el, a putea discuta cu medicul tău despre aceste posibile efecte nedorite asupra greutății îți va permite să moderezi doza și astfel să limitezi creșterea în greutate.
La această listă de medicamente care pot avea impact asupra creșterii în greutate, să adăugăm și într-o măsură mai mică, anumite antihistaminice sau tratamente indicate la femei precum progestative sintetice dar și insulina sau sulfonamide în contextul diabetului.
„Terapia cu antibiotice repetate la nou-născuți/sugari ar fi, de asemenea, un factor de risc pentru supraponderalitate și obezitate ulterioară, în interacțiune negativă cu operația cezariană din cauza modificărilor microbiotei”, adaugă dr. Jean-Michel Lecerf.
Menopauza și creșterea în greutate: un caz special
Dacă menopauza nu este o boală în sensul strict al termenului, ci pur și simplu un mecanism natural de îmbătrânire la femei, este important să ne amintim legătura ei cu creșterea în greutate.
„Acest lucru se explică în principal prin modificarea corpului cu o reducere a masei adipoase și o modificare a distribuției țesutului adipos în favoarea țesutului adipos abdominal-visceral”, explică medicul Jean-Michel Lecerf.
El adaugă cu nuanță: „Creșterea în greutate în timpul menopauzei nu este inevitabilă. Managementul acesteia trebuie să includă un stimulent pentru creșterea activității fizice și sfaturi alimentare. Dietele nu sunt recomandate, cu toate acestea, este necesar să se realizeze schimbări pas cu pas.”
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…