Sari la conținut

Ce teste de cancer sunt recomandate şi care sunt de evitat

Nu toate testele screening pentru cancer sunt folositoare, iar unele din ele ar trebui chiar evitate în cazul în care nu există un risc crescut de boală, deoarece pot fi dăunătoare, conform Consumer Reports Health Ratings Center.

 ,,Oamenii ar trebui să înţeleagă că unele teste pentru screeningul cancerului sunt dăunătoare şi ar trebui evitate. Nu este cazul persoanelor care au un risc crescut sau a celor care prezintă anumite semne sau simptome de boală”, explică John Santa, Directorul Consumer Reports Health Ratings Center

Cele recomandate sunt următoarele:

–          testul pentru cancerul de col uterin: femeile cu vârste între 21 şi 30 de ani ar trebui să facă testul Papanicolau odată la 3 ani. Cele între 30 şi 65 de ani pot face testul la intervale de 5 ani. Cele de peste 65 de ani nu au nevoie să mai facă testul dacă l-au făcut deja în tinereţe.

–          Testul pentru cancerul de colon: persoanele cu vârste între 50 şi 75 de ani ar trebui să facă regulat acest test, iar cei trecuţi de 75 de ani, trebuie să discute cu medicul despre avantaje şi dezavantaje şi apoi să decidă dacă este necesar acest test.

–          Testul pentru cancerul de sân: femeile între 50 şi 75 de ani au nevoie de o mamografie odată la 2 ani.

 

Lista testelor care ar trebui evitate include de către persoanele care nu prezintă un risc crescut de cancer include:

–          testul pentru cancerul de plămâni

–          testul pentru cancerul de piele

–          testul pentru cancerul oral

–          testul pentru cancerul de prostată

–          testul pentru cancerul testicular

–          testul pentru cancerul pancreatic

–          testul pentru cancerul ovarian

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel