Din cuprinsul articolului
Suplimente de evitat. Suplimentele pot fi o modalitate excelentă de a introduce nutrienți importanți în dietă, dar nu sunt pentru toată lumea. Persoanele cu sindrom metabolic ar trebui să fie deosebit de atenți la suplimente.
Sindromul metabolic reunește un grup de afecțiuni de sănătate care includ hipertensiune arterială, zahăr din sânge crescut, niveluri anormale de colesterol sau trigliceride și exces de grăsime corporală în jurul taliei,
Dieteticianul Isabel Vasquez a dezvăluit pentru EatingWell, cele cinci suplimente pe care nu ar trebui să le luați dacă aveți sindrom metabolic – crom, niacină, ceai verde, pepene amar și ciulin de lapte.
Suplimente de evitat: 1. Crom
Cromul este un oligomineral esențial găsit în alimente precum sucul de struguri și broccoli. Unii oameni iau crom pentru a regla glicemia și colesterolul sau pentru a îmbunătăți performanța atletică, în ciuda dovezilor limitate de eficacitate.
„În timp ce unele studii sugerează suplimentul picolinat de crom poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, dovezile sunt neconcludente și inconsistente”, a declarat Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la Entirely Nourished, pentru EatingWell.
De asemenea, cromul poate interacționa cu insulina și medicamentele antidiabetice, provocând reacții adverse nedorite.
„Aportul excesiv poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi afectarea rinichilor și probleme gastrointestinale”, a explicat Routhenstein.
2. Niacina (vitamina B3)
Niacina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B3, ajută organismul să transforme alimentele în energie și menține sistemul nervos, sistemul digestiv și pielea sănătoase, potrivit Clinicii Mayo.
Oamenii iau niacină pe bază de rețetă pentru a-și scădea colesterolul sau pentru a-și reduce riscul de atac de cord. Vasquez a avertizat oamenii să nu ia un supliment de niacină dacă au sindrom metabolic.
„Un studiu recent a constatat că, pentru participanții care iau medicamente cu statine, care scad colesterolul, adăugarea unui supliment de niacină a crescut HDL”, a scris Vasquez. „Acest lucru este de obicei bun, la urma urmei, HDL este tipul „bun” de colesterol. În acest caz, totuși, nivelurile de HDL au crescut atât de mult încât de fapt a crescut riscul de ateroscleroză.”
Suplimente de evitat: 3. Ceai verde
De obicei, oamenii pot bea în siguranță șase până la opt căni de ceai verde pe zi, dar suplimentarea poate aduce riscuri pentru sănătate, în special pentru cei cu sindrom metabolic.
Extractul de ceai verde poate fi găsit în diferite suplimente care promovează pierderea în greutate și sănătatea metabolică, dar este important de știut că ceaiul verde s-a dovedit că interacționează cu unele medicamente utilizate pentru a trata problemele cardiovasculare.
Unii oameni care au luat suplimente cu extract de ceai verde pentru pierderea în greutate au dezvoltat o leziune hepatică rară, relatează Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
4. Pepene amar
Pepenele galben a fost asociat cu scăderea nivelului zahărului din sânge, potrivit Healthline. Fructul conține substanțe chimice care par să imită insulina. Gătitul cu pepene amar este bun, dar luarea unui supliment de pepene amar poate să nu fie sigură sau eficientă în tratarea diabetului, mai ales pe termen lung.
Vasquez a făcut referire la un studiu care a descoperit că pepenele galben a ajutat la scăderea glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care au luat-o peste 12 săptămâni. Cu toate acestea, acel studiu a fost testat doar pe termen scurt.
Suplimente de evitat: 5. Culinul de lapte
Ciulinul de lapte este un alt supliment promovat persoanelor care au diabet sau au glicemie crescută. Cu toate acestea, nu există suficiente date pentru a susține teoria că este utilă.
„Pur și simplu nu există dovezi cu privire la eficacitatea acestuia pentru a trata sindromul metabolic sau pentru a ajuta la sănătatea ficatului”, a declarat nutriționistul Lauren Mahesri pentru EatingWell.
În plus, persoanele care sunt alergice la plante precum ambrozia, gălbenelele sau margaretele pot avea o alergie la ciulinul de lapte, deoarece este o plantă similară.