Din cuprinsul articolului
Ce sunt tumorile măduvei spinării? Sunt formaţiuni benigne sau maligne. Pot fi localizate în interiorul sau exteriorul măduvei spinării şi a meningelui, precum şi în interiorul canalului rahidian.
Mai mult de jumătate din cazurile de tumori ale măduvei spinării sunt benigne. 55-65% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi cu meningiom sau neurofibrom.
Pot provoca probleme grave de sănătate
Simptome tumori
Pot apărea numeroase semne şi simptome. Dacă acestea sunt mari şi pun presiune pe nervii spinali, vasele de sânge sau vertebre. Aceste simptome includ:
- Durere la locul tumorii
- Durere de spate, care poate radia spre diferite zone ale corpului şi care se agravează în timpul nopţii
- Pierderea sensibilităţii la durere, rece sau fierbinte
- Incontinenţa urinară sau fecală
- Tulburări de echilibru
- Slăbiciune musculară la nivelul braţelor şi picioarelor
- Disfuncţii erectile
- Umflarea picioarelor
- Greaţă şi vărsături
- Transpiraţii nocturne
- Frisoane sau febră
- Amorţeală sau înţepături în mâini ori în picioare
- Pareză de diferite grade, în funcţie de zona afectată şi de nervii asupra cărora se exercită presiune
- Scolioză sau alte deformări ale coloanei vertebrale
Cauzele sunt necunoscute
Cauza precisă a tumorilor sunt momentan necunoscute. Unele tipuri de tumori ar putea fi cauzate de expunerea la substanţe cancerigene, susţin oamenii de ştiinţă.
Diagnostic
În cazul în care medicul suspectează existenţa unei tumori a măduvei spinării, se recomanda una sau mai multe investigaţii imagistice. RMN cu substanţă de contrast, tomografie computerizată de coloană, electroneurografie.
Când se depistează că o tumoare, medicul va dispune efectuarea unei biopsii de ţesut. Care poate indica şi stadiul de evoluţie a bolii. În funcţie de aceste rezultate, medicul va decide care este cea mai bună opţiune terapeutică.
Măduva spinării este „împânzită” cu nervi spinali foarte sensibili
Tratament
Scopul tratamentului este de a elimina în întregime tumora. Lucru deseori dificil. Există riscuri asociate intervenţiei chirurgicale, având în vedere că măduva spinării este „împânzită” cu nervi spinali foarte sensibili.
Dacă aceştia sunt lezaţi în timpul intervenţiei, există riscul ca pacientul să rămână permanent paralizat, potrivit csid.ro.
Din nefericire, celebra actriță Carmen Tănase a fost diagnosticată cu tumoră pe măduvă. Specialiștii au descoperit totul în urma unui RMN.
Carmen Tănase: „Mă durea piciorul ăsta, îl simțeam altfel”
„Mă durea piciorul. Îl simțeam altfel, diferit, parcă nu era piciorul meu. Uneori îngheța, alteori aveam ace așa în el. Și am zis, ‘cu siguranță de la coloană.
Aveam problemele mele cu colana și am zis să mă duc să-mi mai fac un RMN. Și, din greșeală, s-a deschis câmpul ăla la RMN mai mult.
Și după ce am stat 45 de minute acolo mi-au zis ‘Mai intrați o dată și mi-au pus un grilaj pe cap. Și după, am văzut o atmosferă acolo, intrau unii, alergau, vorbeau în șoaptă.
Domnul doctor de la RMN mi-a zis: ‘Se întâmplă că aveți o tumoră pe măduvă. Asta se întâmpla acum trei ani’’, a declarat aceasta pentru emisiunea ‘’Vorbește lumea’’.
Actrița risca să rămână paralizată
Doctorii i-au spus atunci vedetei că risca să rămână paralizată dacă nu descoperea boala în timp util, mai cu seamă că era la limită.