Categories: Ştiri sănătate

Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele somnul?

Terorile nocturne. Somnul este esential pentru corpul uman, iar calitatea somnului poate fi perturbat de teroarea nocturnă.

Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele somnul?

Dacă ați văzut vreodată pe cineva țipând și agitându-se în somn, ați fost martori la ceea ce se numește teroare nocturnă. Poate fi înfiorător, dar, din fericire, nu este o problemă gravă.

Ce sunt terorile nocturne?

Terorile din somn sunt o parasomnie, ca și coșmarurile, somnambulismul sau paralizia în somn: fenomene nedorite în timpul somnului. Mai exact, acestea constau în episoade de țipete, frică intensă și agitație a corpului. Acestea durează de obicei de la câteva secunde la câteva minute.
Ele diferă de coșmaruri prin faptul că provoacă manifestări comportamentale, de obicei nu trezesc persoana care suferă și, adesea, detaliile conținutului visului nu sunt reținute.

Astfel, de exemplu, persoana poate să scoată țipete înfricoșătoare, să se așeze în pat, să deschidă ochii și să se holbeze, să respire rapid, să devină agitată, să lovească, să se lovească, să fie greu de trezit, să nu-și amintească evenimentul a doua zi dimineața sau să se comporte agresiv.

Când apar terorile nocturne?

Acestea sunt mult mai frecvente la copii și se estimează că afectează până la 40% dintre copii. Cu toate acestea, ele apar, de asemenea, ocazional, la unii adulți, în special în caz de privare de somn, oboseală extremă, niveluri ridicate de stres, întreruperi frecvente ale somnului, febră, apnee în somn, tulburări depresive sau de anxietate și consum ridicat de alcool sau alte medicamente psihotrope.

Când devin o problemă?

În mod izolat, teroarea nocturnă nu reprezintă o problemă gravă. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, ele pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră și ar trebui tratate.

Principalele semne de îngrijorare

Principalele semne de îngrijorare ar fi dacă apar frecvent, dacă împiedică somnul celorlalți, dacă bolnavul reprezintă un pericol pentru el însuși sau pentru ceilalți, dacă provoacă semne de somn deficitar în timpul stării de veghe sau dacă încep la vârsta adultă.

În cazurile în care este extrem de necesar, tratamentul terorii nocturne poate implica utilizarea unor medicamente precum benzodiazepinele. Cu toate acestea, ele implică, de obicei, tratarea problemei asociate.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

28 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

58 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: