Categories: Ştiri sănătate

Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele somnul?

Terorile nocturne. Somnul este esential pentru corpul uman, iar calitatea somnului poate fi perturbat de teroarea nocturnă.

Ce sunt terorile nocturne și cum ne afectează ele somnul?

Dacă ați văzut vreodată pe cineva țipând și agitându-se în somn, ați fost martori la ceea ce se numește teroare nocturnă. Poate fi înfiorător, dar, din fericire, nu este o problemă gravă.

Ce sunt terorile nocturne?

Terorile din somn sunt o parasomnie, ca și coșmarurile, somnambulismul sau paralizia în somn: fenomene nedorite în timpul somnului. Mai exact, acestea constau în episoade de țipete, frică intensă și agitație a corpului. Acestea durează de obicei de la câteva secunde la câteva minute.
Ele diferă de coșmaruri prin faptul că provoacă manifestări comportamentale, de obicei nu trezesc persoana care suferă și, adesea, detaliile conținutului visului nu sunt reținute.

Astfel, de exemplu, persoana poate să scoată țipete înfricoșătoare, să se așeze în pat, să deschidă ochii și să se holbeze, să respire rapid, să devină agitată, să lovească, să se lovească, să fie greu de trezit, să nu-și amintească evenimentul a doua zi dimineața sau să se comporte agresiv.

Când apar terorile nocturne?

Acestea sunt mult mai frecvente la copii și se estimează că afectează până la 40% dintre copii. Cu toate acestea, ele apar, de asemenea, ocazional, la unii adulți, în special în caz de privare de somn, oboseală extremă, niveluri ridicate de stres, întreruperi frecvente ale somnului, febră, apnee în somn, tulburări depresive sau de anxietate și consum ridicat de alcool sau alte medicamente psihotrope.

Când devin o problemă?

În mod izolat, teroarea nocturnă nu reprezintă o problemă gravă. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, ele pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră și ar trebui tratate.

Principalele semne de îngrijorare

Principalele semne de îngrijorare ar fi dacă apar frecvent, dacă împiedică somnul celorlalți, dacă bolnavul reprezintă un pericol pentru el însuși sau pentru ceilalți, dacă provoacă semne de somn deficitar în timpul stării de veghe sau dacă încep la vârsta adultă.

În cazurile în care este extrem de necesar, tratamentul terorii nocturne poate implica utilizarea unor medicamente precum benzodiazepinele. Cu toate acestea, ele implică, de obicei, tratarea problemei asociate.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

13 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

32 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

53 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: