Ce sunt polifenolii? Beneficii și surse de polifenoli. Specialist: „Oferă protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer”

Din cuprinsul articolului

Polifenolii sunt o categorie de micronutrienți cu un puternic efect antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi dăunători pentru organism. De asemenea, polifenolii pot reduce în mod semnificativ riscul unor afecțiuni grave precum cancerul, osteoporoza și formarea cheagurilor de sânge.

Aceștia se găsesc în plante, fiind prezenți în alimente precum ceaiul, fructele, legumele, uleiul de măsline și ciocolata.

Polifenolii au o serie de beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Datorită proprietăților antioxidante, polifenolii luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la diminuarea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni grave. Iată câteva dintre beneficiile polifenolilor:

  • efect antiinflamator
  • proprietăți anti-cancer
  • reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge
  • reglează nivelul de glucoză din sânge
  • reduc riscul de osteoporoză

Beneficii și surse de polifenoli

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce pot face polifenolii pentru organismul tău și, de asemenea, care sunt cele mai bune surse naturale.

„Polifenolii sunt un tip de compuși vegetali care oferă diverse beneficii sănătății umane, de la o digestie mai bună și un creier mai activ, până la protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer.
Mai toată lumea a auzit că ceaiul, vinul și ciocolata neagră conțin polifenoli, dar în această postare îți ofer o listă de produse naturale în care îi găsești în cantități mari.

Polifenolii sunt o clasă de fitochimicale biologic active care se găsesc exclusiv în plante și au un rol defensiv care modulează inflamația și căile metabolice, protejând în același timp microbiomul intestinal.

Microbiomul intestinal joacă un rol semnificativ în sănătatea noastră, iar alimentația este considerată unul dintre factorii esențiali în modularea funcționalității, integrității și compoziției.

Adesea ne gândim la aceste substanțe fitochimice ca la ceea ce conferă fructelor, legumelor, ierburilor și condimentelor culoarea lor vibrantă. Unele dintre acestea includ:

  • Apigenină și luteolină: pătrunjel, cimbru, țelină
  • Quercetină și kaempferol: ceapă, capere, mere
  • Mnaringenin și hesperidin: citrice și prune uscate
  • Catechine (EGCG și epicatechin): ceai, cacao, vin roșu
  • Antocianidine (cianidină și malvidină): cireșe, struguri, fructe de pădure

Polifenolii au beneficii antioxidante, imunomodulatoare și vasodilatatoare care susțin sănătatea cardiometabolică”, scrie Patricia Rusu.

 

Recent Posts

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

3 minute ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

33 de minute ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

o oră ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

2 ore ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

2 ore ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

3 ore ago

Citeste si: