Ce sunt polifenolii? Beneficii și surse de polifenoli. Specialist: „Oferă protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer”

Din cuprinsul articolului

Polifenolii sunt o categorie de micronutrienți cu un puternic efect antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi dăunători pentru organism. De asemenea, polifenolii pot reduce în mod semnificativ riscul unor afecțiuni grave precum cancerul, osteoporoza și formarea cheagurilor de sânge.

Aceștia se găsesc în plante, fiind prezenți în alimente precum ceaiul, fructele, legumele, uleiul de măsline și ciocolata.

Polifenolii au o serie de beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Datorită proprietăților antioxidante, polifenolii luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la diminuarea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni grave. Iată câteva dintre beneficiile polifenolilor:

  • efect antiinflamator
  • proprietăți anti-cancer
  • reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge
  • reglează nivelul de glucoză din sânge
  • reduc riscul de osteoporoză

Beneficii și surse de polifenoli

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce pot face polifenolii pentru organismul tău și, de asemenea, care sunt cele mai bune surse naturale.

„Polifenolii sunt un tip de compuși vegetali care oferă diverse beneficii sănătății umane, de la o digestie mai bună și un creier mai activ, până la protecție împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și anumitor tipuri de cancer.
Mai toată lumea a auzit că ceaiul, vinul și ciocolata neagră conțin polifenoli, dar în această postare îți ofer o listă de produse naturale în care îi găsești în cantități mari.

Polifenolii sunt o clasă de fitochimicale biologic active care se găsesc exclusiv în plante și au un rol defensiv care modulează inflamația și căile metabolice, protejând în același timp microbiomul intestinal.

Microbiomul intestinal joacă un rol semnificativ în sănătatea noastră, iar alimentația este considerată unul dintre factorii esențiali în modularea funcționalității, integrității și compoziției.

Adesea ne gândim la aceste substanțe fitochimice ca la ceea ce conferă fructelor, legumelor, ierburilor și condimentelor culoarea lor vibrantă. Unele dintre acestea includ:

  • Apigenină și luteolină: pătrunjel, cimbru, țelină
  • Quercetină și kaempferol: ceapă, capere, mere
  • Mnaringenin și hesperidin: citrice și prune uscate
  • Catechine (EGCG și epicatechin): ceai, cacao, vin roșu
  • Antocianidine (cianidină și malvidină): cireșe, struguri, fructe de pădure

Polifenolii au beneficii antioxidante, imunomodulatoare și vasodilatatoare care susțin sănătatea cardiometabolică”, scrie Patricia Rusu.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: