Din cuprinsul articolului
Unghiile sănătoase, atât pe degetele de la mâini, cât și pe cele de la picioare, au o culoare roz moale, cu o singură semilună albă, numită lunulă, în partea de jos a fiecărei unghii. Așadar, ce sunt petele albe de pe unghii care par să apară de nicăieri?
Din punct de vedere medical, anomaliile unghiilor care implică aceste pete albe se numesc leuconichii. Este posibil să fi auzit că deficiența de minerale este asociată cu această afecțiune, dar este vorba de mai mult decât atât. Infecțiile, afecțiunile medicale subiacente și chiar și rănile pot provoca diferite tipuri de pete albe.
Există mai multe modalități prin care puteți scăpa de ele. Haideți să aprofundăm pentru a înțelege această afecțiune, astfel încât să știți ce să faceți în legătură cu ea și cum să scăpați de petele albe de pe unghii cu câteva remedii casnice eficiente.
Petele albe pe unghii sau leukonychia partialis este un fel de decolorare albă parțială a unghiilor. Cuvântul leukonychia derivă din doi termeni greci, leuko (care înseamnă alb) și onyx (care înseamnă unghie). În funcție de modul în care apar petele albe pe unghii, puteți avea oricare dintre aceste trei tipuri de leuconichie parțială:
Cea mai frecventă cauză a acestor pete albe este un traumatism al unghiei sau o leziune a matricei (baza). Să vedem și alte motive potențiale pentru care se formează pete albe pe unghii.
Onicomicoza albă superficială este o ciupercă comună a unghiilor care provoacă apariția unor mici pete albe pe unghii. Deși acest lucru este mai frecvent în cazul unghiilor de la picioare, unghiile de la mâini pot fi, de asemenea, afectate de această infecție a unghiilor .
Potrivit unui studiu privind onicomicoza, care a implicat 3.226 de pacienți cu această boală, bărbații sunt mai predispuși la ciuperca unghiilor decât femeile (40% față de 23%), unghiile de la picioare sunt mai des infectate (69%) decât unghiile de la mâini (31%) la ambele sexe, iar cea mai frecventă ciupercă întâlnită în unghiile de la mâini este Candida (84%), iar în unghiile de la picioare este dermatofita (48%).
Produsele pentru unghii pe bază de acrilic sau gel vă pot deteriora unghiile și pot duce la apariția acestor pete albe. În plus, o reacție alergică la produsele pentru unghii, cum ar fi oja, glossul, dizolvantul sau întăritorul de unghii, poate provoca, de asemenea, decolorarea unghiilor și pete albe.
O deficiență de calciu sau de zinc este adesea considerată a fi o cauză a petelor albe de pe unghii. Dar unele studii sugerează că deficiența de zinc sau calciu nu duce la apariția petelor albe pe unghii .
Indiferent, sănătatea generală a unghiilor depinde de obținerea unor minerale adecvate, cum ar fi magneziul, zincul, fierul, calciul, sodiul și cuprul.
O deficiență a acestor minerale poate afecta negativ compoziția plăcii unghiei și o poate face predispusă la deteriorare. Prin urmare, chiar dacă nu există dovezi concludente cu privire la modul în care deficiențele minerale pot duce la apariția petelor albe, acestea sunt adesea abordate în timpul metodelor de tratament.
Mai rar, petele albe de pe unghii se pot datora unor afecțiuni subiacente precum boli de inimă, psoriazis sau eczemă, insuficiență renală și pneumonie. Otrăvirea cu arsenic poate fi, de asemenea, responsabilă pentru decolorarea albă a unghiilor. Bolile sistemice (boli care afectează mai multe sisteme din organism) pot provoca, de asemenea, în cazuri rare, colorația albă a unghiilor.
Încorporează în alimentația ta alimente bogate în aceste minerale pentru ca placa unghiilor să fie puternică și să se refacă mai eficient după leziunile provocate de traumatisme.
Dacă petele albe de pe unghii au apărut după utilizarea unui anumit produs pentru unghii, ar fi bine să întrerupeți utilizarea acestuia. De asemenea, poate fi util să verificați ingredientele pentru a vedea dacă puteți fi alergică la vreo componentă din acel produs și să îl evitați pe viitor.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…