Din cuprinsul articolului
Intoxicaţia alimentară, cunoscută şi sub denumirea de toxiinfecţie alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, stare generală de rău, greţuri, vomă, diaree.
Această afecţiune des întâlnită în sezonul estival poate fi cauzată de bacterii, virusuri (aşa cum este norovirusul) şi paraziţi intestinali, dar şi de anumite toxine ori substanţe chimice.
Aşadar, medicii atrag atenţia că pe timpul verii, în concedii, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente, principala cauză fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzătoare, fie prin păstrarea acestora în condiţii improprii.
De la debutul primelor simptome, în cazul unor toxiinfecţii alimentare uşoare, simptomatologia se ameliorează prin adoptarea unor măsuri simple:
În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la Antena 3 CNN cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.
„De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.
Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…