Ce sunt intoxicaţiile alimentare? Simptome şi semnale de alarmă. Când mergem la medic?

Intoxicaţia alimentară, cunoscută şi sub denumirea de toxiinfecţie alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, stare generală de rău, greţuri, vomă, diaree.

Această afecţiune des întâlnită în sezonul estival poate fi cauzată de bacterii, virusuri (aşa cum este norovirusul) şi paraziţi intestinali, dar şi de anumite toxine ori substanţe chimice.

Aşadar, medicii atrag atenţia că pe timpul verii, în concedii, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente, principala cauză fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzătoare, fie prin păstrarea acestora în condiţii improprii.

Simptome şi semnale de alarmă

De la debutul primelor simptome, în cazul unor toxiinfecţii alimentare uşoare, simptomatologia se ameliorează prin adoptarea unor măsuri simple:

  • repaos alimentar iniţial,
  • hidratare corespunzătoare,
  • evitarea alimentelor grase, procesate, prăjite,
  • consumul de alimente uşoare precum orez fiert, pâine prăjită, introduse treptat în dietă,
  • eliminarea sucurilor acidulate din alimentaţie, inclusiv a alcoolului şi băuturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).

În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la Antena 3 CNN cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.

„De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.

Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.

Alimente care pot provoca o toxiinfecție alimentară

  • carnea de pui, curcan, vită, porc crudă, pregătită insuficient
  • fructe, legume proaspate, nespălate
  • germenii de grâu
  • laptele crud (nepasteurizat)
  • brânzeturi moi, cremoase
  • înghețată, iaurt
  • ouă nefierte
  • fructe de mare, crustacee crude
  • făină brută (inclusiv aluatul)
  • condimente

Când mergem la medic în caz de toxiinfecție alimentară

  • sânge în scaun
  • febra înaltă (>38.30C)
  • vărsaturi frecvente
  • scăderea, absența urinarii
  • gura uscată, senzație intensă de sete
  • amețeala, stare de slăbiciune generalizată
  • diaree care persistă > 3 zile
  • durere severă abdominală care nu se ameliorează după scaun

Recent Posts

Doctor: Acest aliment are mai mult colesterol decât carnea de porc

Este general acceptat faptul că carnea grasă este una dintre principalele surse de colesterol pe…

26 de minute ago

Cele trei zodii care cred mereu că știu mai multe decât toată lumea!

În lumea semnelor zodiacale, există trei semne care se disting prin încrederea lor neclintită în…

56 de minute ago

7 simptome de anxietate pe care oamenii le confundă cu un atac de cord

Anxietatea și stresul provoacă simptome fizice care îi șochează pe oameni, deoarece aceștia le confundă…

o oră ago

3 zodii vor fi puse la încercare pe 18 septembrie 2024: Apare o mare cumpănă

Astrologii spun că această încercare pică într-un moment în care Luna are un tranzit invers…

2 ore ago

Arsenie Boca: O să vă pască un mare cutremur! Blocurile din București vor ajunge ca…

Două măicuțe care l-au cunoscut personal pe părintele Arsenie Boca au povestit despre câteva dintre…

2 ore ago

Pensie recalculată, din nou, pentru zeci de mii de pensionari. Ce erori a găsit Casa de Pensii

Pensii recalculate încă o dată în cazul a zeci de mii de pensionari. Oficiul pentru…

3 ore ago

Citeste si: