Ce sunt intoxicaţiile alimentare? Simptome şi semnale de alarmă. Când mergem la medic?

Intoxicaţia alimentară, cunoscută şi sub denumirea de toxiinfecţie alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, stare generală de rău, greţuri, vomă, diaree.

Această afecţiune des întâlnită în sezonul estival poate fi cauzată de bacterii, virusuri (aşa cum este norovirusul) şi paraziţi intestinali, dar şi de anumite toxine ori substanţe chimice.

Aşadar, medicii atrag atenţia că pe timpul verii, în concedii, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente, principala cauză fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzătoare, fie prin păstrarea acestora în condiţii improprii.

Simptome şi semnale de alarmă

De la debutul primelor simptome, în cazul unor toxiinfecţii alimentare uşoare, simptomatologia se ameliorează prin adoptarea unor măsuri simple:

  • repaos alimentar iniţial,
  • hidratare corespunzătoare,
  • evitarea alimentelor grase, procesate, prăjite,
  • consumul de alimente uşoare precum orez fiert, pâine prăjită, introduse treptat în dietă,
  • eliminarea sucurilor acidulate din alimentaţie, inclusiv a alcoolului şi băuturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).

În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la Antena 3 CNN cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.

„De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.

Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.

Alimente care pot provoca o toxiinfecție alimentară

  • carnea de pui, curcan, vită, porc crudă, pregătită insuficient
  • fructe, legume proaspate, nespălate
  • germenii de grâu
  • laptele crud (nepasteurizat)
  • brânzeturi moi, cremoase
  • înghețată, iaurt
  • ouă nefierte
  • fructe de mare, crustacee crude
  • făină brută (inclusiv aluatul)
  • condimente

Când mergem la medic în caz de toxiinfecție alimentară

  • sânge în scaun
  • febra înaltă (>38.30C)
  • vărsaturi frecvente
  • scăderea, absența urinarii
  • gura uscată, senzație intensă de sete
  • amețeala, stare de slăbiciune generalizată
  • diaree care persistă > 3 zile
  • durere severă abdominală care nu se ameliorează după scaun

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: