Ce sunt intoxicaţiile alimentare? Simptome şi semnale de alarmă. Când mergem la medic?

Intoxicaţia alimentară, cunoscută şi sub denumirea de toxiinfecţie alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, stare generală de rău, greţuri, vomă, diaree.

Această afecţiune des întâlnită în sezonul estival poate fi cauzată de bacterii, virusuri (aşa cum este norovirusul) şi paraziţi intestinali, dar şi de anumite toxine ori substanţe chimice.

Aşadar, medicii atrag atenţia că pe timpul verii, în concedii, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente, principala cauză fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzătoare, fie prin păstrarea acestora în condiţii improprii.

Simptome şi semnale de alarmă

De la debutul primelor simptome, în cazul unor toxiinfecţii alimentare uşoare, simptomatologia se ameliorează prin adoptarea unor măsuri simple:

  • repaos alimentar iniţial,
  • hidratare corespunzătoare,
  • evitarea alimentelor grase, procesate, prăjite,
  • consumul de alimente uşoare precum orez fiert, pâine prăjită, introduse treptat în dietă,
  • eliminarea sucurilor acidulate din alimentaţie, inclusiv a alcoolului şi băuturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).

În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la Antena 3 CNN cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.

„De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.

Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.

Alimente care pot provoca o toxiinfecție alimentară

  • carnea de pui, curcan, vită, porc crudă, pregătită insuficient
  • fructe, legume proaspate, nespălate
  • germenii de grâu
  • laptele crud (nepasteurizat)
  • brânzeturi moi, cremoase
  • înghețată, iaurt
  • ouă nefierte
  • fructe de mare, crustacee crude
  • făină brută (inclusiv aluatul)
  • condimente

Când mergem la medic în caz de toxiinfecție alimentară

  • sânge în scaun
  • febra înaltă (>38.30C)
  • vărsaturi frecvente
  • scăderea, absența urinarii
  • gura uscată, senzație intensă de sete
  • amețeala, stare de slăbiciune generalizată
  • diaree care persistă > 3 zile
  • durere severă abdominală care nu se ameliorează după scaun

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

4 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

24 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

44 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: