Din cuprinsul articolului
Intoxicaţia alimentară, cunoscută şi sub denumirea de toxiinfecţie alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, stare generală de rău, greţuri, vomă, diaree.
Această afecţiune des întâlnită în sezonul estival poate fi cauzată de bacterii, virusuri (aşa cum este norovirusul) şi paraziţi intestinali, dar şi de anumite toxine ori substanţe chimice.
Aşadar, medicii atrag atenţia că pe timpul verii, în concedii, toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente, principala cauză fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzătoare, fie prin păstrarea acestora în condiţii improprii.
Simptome şi semnale de alarmă
De la debutul primelor simptome, în cazul unor toxiinfecţii alimentare uşoare, simptomatologia se ameliorează prin adoptarea unor măsuri simple:
- repaos alimentar iniţial,
- hidratare corespunzătoare,
- evitarea alimentelor grase, procesate, prăjite,
- consumul de alimente uşoare precum orez fiert, pâine prăjită, introduse treptat în dietă,
- eliminarea sucurilor acidulate din alimentaţie, inclusiv a alcoolului şi băuturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).
În peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de apariția infecției, iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la Antena 3 CNN cum ne putem proteja de aceasta neplăcere.
„De multe ori, toxiinfecție alimentare pleacă de la băuturi și băuturile înseamnă inclusiv apa. De pildă, o sticlă de apă dacă stă foarte mult timp în căldură are mari șanse să dea toxinfecția alimentară, lucru pe care nu prea îl știm.
Dacă avem o imunitate destul de bună nu ne poate afecta o bacterie. Putem face o toxiinfecție alimentară, dar o simțim doar o zi, de exemplu.
Alimente care pot provoca o toxiinfecție alimentară
- carnea de pui, curcan, vită, porc crudă, pregătită insuficient
- fructe, legume proaspate, nespălate
- germenii de grâu
- laptele crud (nepasteurizat)
- brânzeturi moi, cremoase
- înghețată, iaurt
- ouă nefierte
- fructe de mare, crustacee crude
- făină brută (inclusiv aluatul)
- condimente
Când mergem la medic în caz de toxiinfecție alimentară
- sânge în scaun
- febra înaltă (>38.30C)
- vărsaturi frecvente
- scăderea, absența urinarii
- gura uscată, senzație intensă de sete
- amețeala, stare de slăbiciune generalizată
- diaree care persistă > 3 zile
- durere severă abdominală care nu se ameliorează după scaun