Ce sunt hemoroizii și cum îi putem trata?

Hemoroizii sunt descriși a fi acele vene dilatate, care apar de obicei în interiorul sau în exteriorul anusului și rectului. Aceștia pot cauza un disconfort accentuat, precum și durere, iar, în anumite cazuri, pot să apară și sângerări rectale, potrivit Cleveland Clinic (1).

Care sunt persoanele afectate de hemoroizi?

Potrivit sursei citate, oameni de toate vârstele, indiferent de sex sau rasă, se confruntă cu hemoroizi, însă aceștia sunt întâlniți, în principal, în rândul persoanelor care au trecut de 50 de ani.

Persoanele supraponderale sau care urmează o dietă cu un conținut scăzut de fibre, care suferă de constipație cronică sau de diaree, femeile însărcinate, precum și oamenii care obișnuiesc să care constant obiecte grele ori să stea mult timp pe toaletă sunt predispuse să dezvolte hemoroizi.

Ce tipuri de hemoroizi există? 

În funcție de locul în care se dezvoltă, hemoroizii sunt de mai multe tipuri, și anume:

  • hemoroizi interni, caz în care venele dilatate se formează la nivelul rectului. De obicei, aceștia nu sunt dureroși, însă pot fi identificați prin apariția sângerării la finalul defecației;
  • hemoroizi externi – când acele vene dilatate se formează sub piele în jurul anusului. Aceștia pot determina apariția unei senzații de mâncărime sau chiar de durere, iar în anumite cazuri pot sângera;
  • hemoroizi trombozați – atât cei interni cât și cei externi pot să fie trombozați, ceea ce înseamnă că în interiorul lor se formează cheaguri de sânge, ceea ce determină dureri puternice și disconfort accentuat.

Indiferent de tipul lor, aceștia pot fi tratați cu ușurință, căci există numeroase produse pentru hemoroizi, care au efecte imediate, dar, în același timp, nutriționiștii recomandă și o schimbare în ceea ce privește alimentația.

Sursă: https://pixabay.com

Cum pot fi tratați hemoroizii?

Potrivit Mayo Clinic (2), există numeroase remedii care te pot ajuta ameliorezi durerile cauzate de hemoroizi și inflamațiile acestora. Care sunt acestea, descoperă mai jos!

Consumă alimente bogate în fibre

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta hemoroizi sau care au fost diagnosticați cu aceștia ar trebui să includă în dietă fructe, legume și cereale integrale care sunt bogate în fibre și care au rolul de a îmbunătăți digestia. Astfel, este recomandat să consumi tărâțe de grâu, nuci, boabe de fasole, ovăz, mazăre, mere, citrice, morcovi și chiar tărâțe de psyllium. Poți, de asemenea, să incluzi în dietă și pere, prune, pepene roșu, fructe de pădure, dar și struguri.

Folosește tratamente topice

Atunci când suferi de hemoroizi, iar disconfortul este accentuat, poți să te bazezi pe tratamente topice. Aplică un unguent antihemoroidal, ce are proprietăți lubrifiante, hidratante și protectoare. Ai, de asemenea, la îndemână supozitoare pentru hemoroizi, care favorizează micșorarea și eliminarea acestora, reducând astfel durerea și senzația de mâncărime.

Fă baie în apă caldă

Dacă timpul îți permite, la finalul unei zile aglomerate, alege să te relaxezi într-o cadă cu apă caldă. Stai în șezut pentru 10-15 minute, chiar și 30 de minute, iar disconfortul cauzat de hemoroizi va dispărea.

Indiferent de tipul lor, hemoroizii determină un disconfort accentuat, motiv pentru care este indicat ca, pe lângă tratamentul indicat de un specialist, bolnavul să adopte și un stil de viață ordonat, bazat nu doar pe o alimentație echilibrată și diversificată, cât și pe o activitate fizică. Așadar, plimbările în pas alert, dar și câteva exerciții fizice făcute acasă, precum genuflexiuni, abdomene sau fandări, te pot ajuta să-ți îmbunătățești digestia și să uiți de disconfortul cauzat de hemoroizi.  

Bibliografie:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/drc-20360280

 

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

18 minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

47 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

57 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: