Din cuprinsul articolului
Chimicalele toxice pentru totdeauna (PFAS) sunt prezente în nenumărate articole de zi cu zi, de la haine și vase antiaderente până la tapițeria canapelelor.
PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) sunt substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Este alarmant când experții explică cât timp durează organismului nostru să descompună substanțele chimice toxice „pentru totdeauna”, cunoscute sub numele de PFAS.
Chimiclele toxice pentru totdeauna sunt peste tot și suntem expuși la ele în mod constant prin ceea ce mâncăm, respirăm și atingem. În timp, această expunere poate cauza probleme în corpurile noastre.
Asta pentru că expunerile mici, dar repetate, la PFAS se pot acumula în interiorul organismului. În cele din urmă, pot interfera cu hormonii, afectând totul, de la starea de spirit și somnul până la tensiunea arterială, metabolismul și reproducerea.
Substanțele chimice PFAS sunt un grup de peste 9.000 de compuși introduși de producători în anii 1940. Sunt fabricate și proiectate pentru a fi puternice, cu o legătură chimică durabilă carbon-fluor.
Substanțele chimice PFAS au fost create cu bune intenții pentru a menține oamenii în siguranță, pentru a oferi confort și pentru a stimula creșterea economică. Chimicalele PFAS ajută produsele să reziste la căldură, ulei, pete, grăsimi și apă.
Oamenii interacționează cu substanțele chimice PFAS în produsele de zi cu zi, inclusiv:
Ambalajele alimentare erau, de asemenea, o sursă majoră de expunere la PFAS în S.U.A. Producătorii le foloseau adesea în tratamente chimice concepute pentru a face hârtia și cartonul mai rezistente la apă și grăsimi, precum ambalajele de fast-food și la pungile de floricele de porumb pentru microunde.
Expunerea repetată sau ridicată la substanțele chimice PFAS poate determina acumularea acestora în sânge. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate precum:
1. Funcția tiroidiană problematică: Cercetătorii care studiază efectele a opt substanțe chimice diferite PFAS au descoperit modificări ale nivelurilor hormonilor tiroidieni, inclusiv hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) și tiroxina, principalul hormon eliberat de tiroida.
Când nivelul hormonilor tiroidieni se modifică, poate determina accelerarea funcțiilor corpului (hipertiroidism) sau încetinirea (hipotiroidism).
2. Dezvoltare încetinită la copii: Expunerea la chimicalele pentru totdeauna poate afecta copiii chiar înainte de naștere. Cercetările au arătat o legătură între expunerea prenatală (în timpul sarcinii) la PFAS și:
Alte preocupări de dezvoltare la copiii expuși la PFAS includ:
3. Risc crescut de cancer: National Cancer Institutei raportează posibile legături între expunerea la PFAS și un risc crescut de:
4. Funcția imunitară redusă: PFAS poate afecta funcția imunitară a corpului și capacitatea de a lupta împotriva bolilor. Studiile arată că expunerea la PFOA și PFOS poate împiedica organismul să răspundă eficient la o infecție.
Cercetările arată, de asemenea, că expunerea unui copil la PFAS poate reduce răspunsul sistemului imunitar la vaccinuri.
5. Provocări de reproducere: Substanțele chimice pentru totdeauna prezintă, de asemenea, provocări de reproducere, deoarece studiile arată că expunerea ridicată poate duce la reducerea calității spermei și a numărului de spermatozoizi.
Și unele studii leagă expunerea la PFAS cu dificultatea de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii, expunerea la PFAS poate provoca hipertensiune arterială indusă de sarcină (preeclampsie).
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…