Ce sunt calculii biliari? Acestea sunt simptomele, cauzele și tratamentul

Tulburările hepatice (care afectează ficatul) sunt unice prin faptul că, de obicei, nu produc simptome doar când ajung în stadii severe.

În multe cazuri, până atunci nu sunt tratabile sau necesită intervenții destul de invazive.

Ce sunt calculii biliari? Care sunt cauzele?

Calculii biliari reprezintă formarea de calculi, sau pietre, în vezica biliară, care face parte din ficat. La unii oameni apare o singură piatră, în timp ce la altele pot apărea mai multe.

În plus, dimensiunea sa poate varia de la cea a unui grăunte de nisip până la cea a unei mingi de golf. Când ajung în punctul de a provoca simptome, de obicei trebuie îndepărtate prin intervenție chirurgicală.

Cauzele formării acestor pietre nu sunt complet clare. Medicii iau în considerare mai multe ipoteze, precum un exces de colesterol sau bilirubină în bilă (enzimă digestivă care generează vezica biliară) sau că nu există o golire corectă a vezicii biliare.

Se știe că există unii factori care cresc riscul de a suferi de litiază biliară, precum a fi femeie, a avea peste 40 de ani, a fi supraponderal, sedentar, sarcină, diete bogate în grăsimi și în special colesterol, diete sărace în fibre, antecedente familiale, diabet zaharat, unele tulburări ale sângelui, pierderea bruscă a greutății corporale, consumul de medicamente cu estrogeni sau boli hepatice.

Care sunt simptomele?

Calculii biliari adesea nu provoacă niciun simptom; manifestările sunt frecvente numai atunci când un calcul se blochează într-un canal și provoacă o obstrucție.

În acest caz, semnele pot include durere bruscă și care se intensifică rapid în abdomen, durere de spate între omoplați, durere în umărul drept și greață sau vărsături.

Dacă afecțiunea devine severă, durerea se poate intensifica până la invaliditate, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) și poate apărea o febră mare.

De fapt, în unele cazuri, litiaza biliară netratată poate duce la inflamarea vezicii biliare, obstrucția căilor biliare (prin care bila se scurge în intestinul subțire), obstrucția ductului pancreatic (care poate duce la pancreatită) și, foarte rar, cancerul vezicii biliare.

Cum se tratează?

Dacă nu apar simptome, calculii biliari nu necesită inițial tratament. De fapt, nu este neobișnuit ca aceștia să treacă neobservați în unele cazuri. Când apar semne, există două opțiuni principale pentru a le aborda.

Cea mai puțin invazivă modalitate este utilizarea medicamentelor care pot ajuta la dizolvarea pietrelor. Cu toate acestea, această strategie poate dura luni sau ani, iar dacă tratamentul este oprit este posibil ca aceștia să se reformeze. Din acest motiv, această strategie este de obicei rezervată persoanelor care, indiferent de motiv, nu pot fi supuse unei intervenții chirurgicale.

Cel mai frecvent, însă, se apelează la efectuarea colecistectomiei, care constă în îndepărtarea vezicii biliare. Acest lucru este posibil deoarece vezica biliară nu este necesară pentru a trăi, deoarece fără ea bila poate curge direct în intestinul subțire. Adesea singura problemă cauzată de operație este diareea temporară, scrie 20 Minutos.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

18 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

28 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

48 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: