Din cuprinsul articolului
Ce sunt alergiile solare și cum se manifestă? Medicul dermatolog Olga Simionescu explică de ce pentru unele persoane lumina soarelui poate cauza diverse alergii.
„Alergiile solare reprezintă o umbrelă mai largă sub care omul crede că orice acțiune vătămătoare a razelor ultraviolete, a radiațiilor ultraviolete date de astrul natural, adică de soare, este egal alergie solară. Dar nu este chiar așa.
Prin alergie solară, de fapt, noi înțelegem lucruri foarte rare. Erupția polimorfă la lumină, înțelegem urticaria solară, care sunt suferințe rare. Dar omul lui echivalează cu banala, de exemplu arsură solară, cu actinita sau cu reacții fototoxice la cremele de foto-protecție. Adică omul practic își dă cu o cremă de foto-protecție, dar dacă ea nu este corect aleasă, poate chiar să-i facă rău.
Deci prin alergie solară înțelegem o acțiune dăunătoare a radiațiilor ultra-violete asupra pielii, adesea acută.”, a explicat medicul.
Semne ale alergiilor solare
„Cele mai frecvente semne sunt arsurile solare, adică pielea devine roșie. Există mai multe faze, mergând până la insolație, unde se produce chiar un edem la nivel cerebral, cu pierdere de ioni și cu tulburări ale sistemului hidroelectrolitic, și care necesită chiar un ajutor calificat, necesită uneori perfuzii. În primul rând, omul trebuie îndepărtat din soare.
Agresiunea actinică, agresiunea solară cutanată, presupune o supracalificare a medicului dermatolog și nu este disponibil în toate centrele țării, ci numai în centrele mari universitare. Se fac așa-numitele foto-peci-testări, adică pacientul este expus la lămpi speciale, care emit ultraviolete a și b, în condiții strict medicale, făcute de personal înalt calificat, și pacientuli se spune dacă el este alergic, dacă are o alergie solară, dacă are o reacție adversă la un agent ecran.
Există studii care arată că fotodesensibilizările ar fi un ajutor, însă este cu dute-vino. De obicei, tegumentul deschis la culoare, pielea albă trebuie să evite radiațiile ultraviolete.”, a precizat medicul dermatolog, la Antena 3 CNN.
Cum trebuie pregătită pielea înainte de a se expune la soare
„Prevenția constă în trei lucruri:
1. Dacă are un om piele foarte deschisă la culoare, să înțeleagă la ce se expune, și să se protejeze cu pălării cu boruri largi, cu ochelari de soare și cu o cremă de foto-protecție corect aleasă și cu un factor adecvat.
2. Să înțeleagă că și de la agenții-ecran poți să produci reacții fototoxice și să te arzi.
3. Dacă vrea să se bronzeze și pielea îi permite să o facă, să aleagă un agent ecran adecvat, cu un ecran parțial.”, a precizat medicul Olga Simionescu.