Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase băuturi ‘light’, nu prezintă niciun risc pentru sănătate dacă este folosit în doza autorizată în prezent pentru consum, a stabilit Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Concluziile respectivelor studii au fost, totuși, contestate de agențiile pentru siguranța alimentară de-o parte și de cealaltă a Atlanticului.
În ultimul său studiu științific, EFSA afirmă că nu a depistat nicio consecință nefastă asupra sănătății atunci când aspartamul este absorbit în doza zilnică acceptabilă (DZA) fixată de UE la 40 de miligrame pe kilogramul de masă corporală.
‘Acest aviz rezultă dintr-unul din cele mai complete studii întreprinse vreodată privind riscul prezentat de aspartam’, a comentat luni, într-un comunicat, președintele comisiei EFSA privind aditivii alimentari, Alicja Mortensen.
O doză de băutură gazoasă îndulcită conține circa 180 de miligrame de aspartam, ceea ce înseamnă că o persoană care cântărește 75 de kilograme ar trebui să consume pe zi 16 astfel de cutii pentru a depăși doza zilnică acceptabilă fixată de UE. DZA din SUA este puțin mai ridicată, respectiv 50 mg/kg.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…