Din cuprinsul articolului
Medicul rus Dr. Serghei Agapkin a dezvăluit o proprietate a verzei, despre care aproape nimeni nu ghicește. El spune că consumul produsului are un efect pozitiv asupra creierului și, în legătură cu acesta, asupra calității somnului și a stării psiho-emoționale.
Îmbunătățirea somnului și combaterea depresiei
Dr. Agapkin informează că această legumă fermentată ajută la combaterea anxietății și a insomniei. Potrivit medicului, consumul său regulat la cină poate îmbunătăți adormirea și calitatea somnului de noapte.
Specialistul adaugă că și alte alimente fermentate au un efect similar. Proprietățile lor pozitive se explică prin efectul lor asupra microflorei intestinale. Alimentele fermentate conțin probiotice, care favorizează creșterea bacteriilor intestinale benefice.
La rândul său, intestinul din corpul uman este legat în mod specific de creier: îmbunătățirea echilibrului lor bacterian întărește sănătatea sistemului nervos central.
„Aproape toate produsele fermentate în profunzime, inclusiv varza murată, induc schimbări pozitive în creier prin intermediul microbiotei intestinale, inclusiv îmbunătățirea somnului la om și reducerea anxietății”, spune Serghei Agapkin.
„Ceea ce este important de reținut: aceste legume fermentate conțin multă sare. Acest produs ar trebui utilizat cu prudență de către pacienții cu hipertensiune arterială și cei cu afecțiuni renale”, adaugă expertul.
Alte beneficii ale produsului
Varza murată conține probiotice, care sunt necesare nu numai pentru o digestie și o absorbție corectă a alimentelor, ci și pentru un sistem imunitar puternic. Imunitatea și multe dintre bolile cronice ale timpului nostru încep în tractul nostru digestiv.
Consumul de zahăr, grâu și alte alimente nesănătoase perturbă flora intestinală naturală, distrugând bacteriile „bune” care trăiesc acolo.
Sauerkraut ne populează în mod natural intestinul cu microorganisme benefice care luptă împotriva paraziților, bacteriilor dăunătoare, ciupercilor și drojdiilor.
O 1/2 cană de varză murată conține aproximativ 10 trilioane de bacterii diferite care sunt bune pentru intestinul nostru. Aceasta are următoarele proprietăți benefice:
- îmbunătățește absorbția vitaminelor și mineralelor
- acidul lactic pe care îl conține, menține un nivel sănătos de acid în intestinele noastre conține enzime digestive care îmbunătățesc digestia și mențin pancreasul în formă
- ajută la combaterea acizilor elimină toxinele și metalele grele din corpul nostru
- este eficientă în afte și candidoză ajută la combaterea poftei de dulciuri
- conține substanțe unice – glucosinolați, care au un efect anticancerigen pronunțat; acestea nu numai că împiedică dezvoltarea tumorilor maligne, dar reduc și rata de creștere a celor existente
- conține antioxidanți: luteină, zeaxantină și vitamina C, care este de 6 ori mai multă în varza murată decât în varza obișnuită reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cardiace conține aminoacidul tirozină, care este implicat în reglarea tensiunii arteriale
- întărește oasele și sistemul musculo-scheletic
- datorită conținutului ridicat de vitamina K ajută în lupta împotriva pielii problematice: acnee, inflamații, eczeme, psoriazis
- Este bogată în acetilcolină, care reglează procesul de eliminare a toxinelor,
- calmează sistemul nervos,
- îmbunătățește somnul și scade tensiunea arterială
- Este utilă pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.