Ce spune tipul tău de creier despre sănătatea ta mintală? 5 tipuri principale de creier care influențează modul în care gândiți, cum acționați și cum interacționați cu ceilalți

V-ați întrebat vreodată de ce aveți probleme cu concentrarea? De ce ai tendința să te simți deprimat chiar și atunci când lucrurile merg bine în viața ta? Sau de ce nu vă puteți opri din a vă face griji pentru cele mai mici lucruri? Totul depinde de tipul tău de creier.

Pe baza bazei de date de imagistică cerebrală, care include peste 225 000 de scanări SPECT ale creierului legate de comportament, este clar că gândurile și acțiunile tale depind de modul în care funcționează creierul tău.

Cunoașterea tipului dumneavoastră de creier vă poate ajuta să depășiți problemele de sănătate mintală și să aveți mai mult succes la serviciu, acasă, la școală și în relații. Cunoașterea tipurilor de creier ale celorlalți vă poate spori șansele de a trăi viața pe care v-o doriți.

CE SUNT TIPURILE DE CREIER?

Lucrările de imagistică cerebrală au dezvăluit tipare cerebrale care pot ajuta la diagnosticarea și tratarea tulburărilor psihice.

SPECT este un instrument de imagistică care măsoară fluxul sanguin și activitatea din creier. SPECT arată zone ale creierului cu activitate sănătoasă, cu prea multă activitate și cu prea puțină activitate.

SPECT s-a dovedit extrem de benefic în diagnosticarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi ADD/ADHD, anxietate, depresie. De asemenea, ajută la descoperirea problemelor de sănătate a creierului, cum ar fi traumatismele craniene din trecut, expunerea la toxine, infecții și altele.

Imagistica SPECT arată, de asemenea, că anumite tipare cerebrale sunt legate de tipurile de personalitate. Pe baza scanărilor cerebrale, medicii au identificat 5 tipuri principale de creier care influențează modul în care gândiți, cum acționați și cum interacționați cu ceilalți.

Aceste tipuri diferite de creier ajută, de asemenea, să explice de ce adoptarea unei abordări de tip cookie-cutter pentru tratarea afecțiunilor psihice nu va funcționa niciodată. Trebuie să găsiți suplimentele, alimentele, strategiile și medicamentele potrivite (atunci când este necesar) pentru tipul dumneavoastră de creier.

5 TIPURI PRINCIPALE DE CREIER

Tipul de creier echilibrat

Ce arată imagistica SPECT a creierului: Scanările persoanelor cu acest tip de creier tind să arate un flux sanguin complet, uniform și simetric în majoritatea zonelor. În acest tip, cea mai mare concentrare de activitate are loc în cerebel, care este un centru primar de procesare din creier.

Trăsături caracteristice: Persoanele cu un creier echilibrat sunt foarte conștiincioase, stabile emoțional și flexibile. Dacă aveți acest tip de creier, probabil că luați decizii bune, ceea ce vă ajută să vă descurcați mai bine în toate domeniile vieții. Ai tendința de a fi de încredere, responsabil și de a respecta regulile. Un lucru pe care nu îl cunoști este un risc major.

Potențiale probleme de sănătate mintală: Deși un creier echilibrat protejează împotriva tulburărilor de sănătate mintală, alegerile greșite privind stilul de viață pot consuma puterea creierului și crește riscul apariției problemelor.

Strategii de îmbunătățire a creierului: Pentru a ajuta la menținerea echilibrului, încercați strategii de bază pentru sănătatea creierului, cum ar fi administrarea de vitamine/minerale multiple, acizi grași omega-3 și probiotice. Asigurați-vă că optimizați nivelul de vitamina D.

Tipul de creier spontan

Ce arată imagistica SPECT a creierului: Imagistica cerebrală arată că acest tip are de obicei o activitate redusă în cortexul prefrontal (PFC). Atunci când persoanele cu acest tip de creier încearcă să se concentreze, activitatea din PFC scade. Acest lucru îi determină să caute o formă de stimulare sau de excitare pentru a-și îmbunătăți concentrarea. Unele tipuri spontane folosesc cafeaua sau țigările pentru a-și activa creierul.

Trăsături caracteristice: Persoanele cu acest tip de creier iubesc noutatea și activitățile de ultim moment. Dacă aveți acest tip de creier, este probabil să fiți creativi, impulsivi și aventuroși. Punctualitatea, organizarea și respectarea regulilor nu sunt punctul tău forte.

Potențiale probleme de sănătate mintală: Problemele de sănătate a creierului și afecțiunile de sănătate mintală care sunt frecvent întâlnite la acest tip de creier includ ADD/ADHD, tulburări de consum de substanțe și depresie.

Strategii de optimizare a creierului: Pentru a optimiza creierul spontan, întăriți PFC prin creșterea nivelului de dopamină. Consumați alimente bogate în proteine și faceți exerciții fizice regulate. Luați în considerare administrarea de suplimente stimulante, cum ar fi rhodiola, ceaiul verde și ginsengul.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tip de creier persistent

Ce arată imagistica SPECT a creierului: Scanările SPECT arată că persoanele cu tipul de creier persistent au adesea o activitate crescută într-o regiune a creierului numită girusul cingulat anterior (ACG).

Trăsături caracteristice: Aveți tendința de a fi tipul de persoană care preia conducerea și care refuză să accepte un refuz. Oamenii vă pot descrie ca având o voință puternică, tenace, încăpățânat sau certăreț. Preferi să ai o rutină zilnică și te poți supăra când lucrurile nu merg conform planului. Aveți tendința să vă faceți griji și să păstrați resentimente din trecut.

Potențiale probleme de sănătate mintală: Problemele comune pentru tipul de creier persistent includ tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), anxietatea și depresia.

Strategii de îmbunătățire a creierului: Cea mai eficientă strategie pentru echilibrarea acestui tip de creier este stimularea serotoninei, care ajută la calmarea unui creier hiperactiv. Suplimentele calmante includ 5-HTP și șofran.

Tip de creier sensibil

Ce arată imagistica SPECT a creierului: Scanările cerebrale arată că acest tip are adesea prea multă activitate în sistemul limbic, care este centrul emoțional al creierului.

Trăsături caracteristice: Dacă sunteți tipul sensibil, este posibil să simțiți lucrurile mai profund decât alții. Probabil că aveți multă empatie pentru ceilalți. De asemenea, este posibil să fii predispus la pesimism și negativism. Acest lucru înseamnă că mintea ta poate fi plină de gânduri negative automate (ANT) care îți influențează starea de spirit.

Potențiale probleme de sănătate mintală: Tipurile sensibile tind să fie mai susceptibile la simptome depresive, tulburări ciclice de dispoziție, cum ar fi tulburarea bipolară, și comportamente de dependență.

Strategii de îmbunătățire a creierului: Exercițiile fizice pot fi un adevărat stimulent al dispoziției, la fel ca și petrecerea timpului în natură. Printre produsele nutraceutice care susțin starea de spirit sănătoasă se numără acizii grași omega-3, s-adenozilmetionina (SAMe) și vitamina D.

Tipul de creier precaut

Ce arată imagistica SPECT a creierului: La scanările SPECT, aceste persoane prezintă adesea o activitate crescută în centrele de anxietate ale creierului, inclusiv ganglionii bazali, amigdala și/sau cortexul insular. De asemenea, au adesea niveluri scăzute ale neurotransmițătorului GABA.

Trăsături caracteristice: Cu acest tip, este probabil să vă luptați cu anxietatea. Acest lucru are atât avantaje, cât și dezavantaje. Unul dintre beneficii constă în faptul că vă determină să fiți mai pregătit pentru muncă, examene școlare și alte evenimente importante din viață. Pe de altă parte, este posibil să vă fie greu să vă relaxați și să vă jucați în minte cele mai rele scenarii.

Potențiale probleme de sănătate mintală: Având acest tip de creier vă face vulnerabil la tulburări de anxietate și tulburări legate de consumul de substanțe.

Strategii de îmbunătățire a creierului: Calmați hiperactivitatea creierului prin meditație, yoga sau hipnoză. Săriți peste cofeină, zahăr și alcool, care pot intensifica anxietatea. Suplimentele care pot calma un creier activ includ vitamina B6, magneziu și GABA.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

9 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

29 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

49 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: