Posibilitatea unei infecții cu Ebola în România se infirmă în proporție de 99%, a declarat managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, într-o conferință de presă legată de pacientul din Ploiești suspect de infecție virală și care a fost adus la București
„Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice și cele clinice ale pacientului și am găsit elemente care ne îndepărtează foarte mult de problematica infecției cu Ebola. Ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecții posibile, inclusiv cele originate în Nigeria. Noi monitorizăm circulația acestor virusuri hemoragice — nu e vorba numai de Ebola — și în 2014 este cel mai mare număr de cazuri înregistrat în această zonă”, a precizat prof.dr. Streinu Cercel.
Potrivit lui, din anamneza efectuată la pacientul din Ploiești, este vorba de două boli succesive.
„Cea de-a doua a ridicat această suspiciune. Evident că luăm în calcul istoricul din punct de vedere al patologiei pe care pacientul o prezintă și toate acestea sunt interpretate în context clinic”, a adăugat Streinu Cercel, precizând că pacientul nu a dorit să fie făcute publice date din dosarul său medical.
Streinu Cercel a explicat că pacientul „a lucrat muncă de birou”, nu a luat contact cu secreții ale unor pacienți, care oricum nu există pe teritoriul Nigeriei în acest moment.
„Nigeria este departe de a fi înregistrat focare pe teritoriul său și până în momentul de față nu recunoaște niciun caz cu transmitere interumană. Din acest acest punct de vedere, contextul epidemiologic este zero, nu putem să-l luăm în calcul”, a explicat șeful Institutului „Matei Balș” de legătura care s-a făcut între Nigeria, locul unde bărbatul a lucrat, și răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest.
Streinu Cercel a subliniat că acest caz a arătat că protocoalele stabilite în acest domeniu funcționează foarte bine.
„Ziua de astăzi ne-a demonstrat că protocoalele care au fost discutate cu ministrul Sănătății au funcționat foarte bine, au funcționat și relațiile cu secretarul de stat Raed Arafat, care a pus la dispoziție sistemul de transport capsulat, astfel încât din punct de vedere al limitării riscului potențial de transmitere a virusului s-a făcut tot ce trebuia făcut”, a mai arătat prof.dr. Streinu Cercel.
Patru suspiciuni de infectare cu Ebola au fost înregistrate în Nigeria din decembrie 2013 până la 1 august 2014, însă niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat, potrivit unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, postate pe site-ul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Un bărbat în vârstă de 51 de ani din Ploiești a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești cu vărsături, febră și diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești. Acolo s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria și s-a întors în România pe 25 iulie. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Ministerul Sănătății a anunțat duminică, prin intermediul unui comunicat remis presei, că pacientul din Ploiești este suspect de infecție virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…