Ce spune mirosul corporal despre sănătatea noastră. De la semne de avertizare a diabetului până la insuficiență renală sau hepatică

Modul în care mirosim poate da indicii puternice despre starea noastră generală de bine – de la semne de avertizare a diabetului până la insuficiență renală sau hepatică.

Fiecare dintre noi are un miros unic – mai degrabă ca o amprentă digitală.

Dar mirosul corporal – în special schimbările bruște și persistente față de normalitate – poate indica uneori o afecțiune medicală subiacentă. La cea mai mică urmă de miros, căutăm dușul și deodorantul – dar dacă mirosul pe care încercăm să-l îndepărtăm este cu totul altceva?

Ce se întâmplă dacă observăm o aromă ciudată, dulce și fructată în jurul persoanei noastre – sau o adiere neplăcută de ouă stricate? Un farmacist principal de la farmacia digitală Medino, Giulia Guerrini, spune că cel mai rău lucru pe care îl puteți face atunci când observați un miros neplăcut pe dumneavoastră este să îl respingeți.

Ea spune: „Îți ești dator ție însuți [și persoanelor din jurul tău] să identifici cauza cât mai repede posibil și să primești tratamentul adecvat”.

Ce ne poate spune mirosul urât al corpului

Că ești supraponderal

Medicul de familie, Dr. Sophie Newton, spune că este mai probabil să aveți un miros corporal neplăcut dacă sunteți supraponderal sau obez. Acest lucru se datorează în principal faptului că, dacă ai câteva kilograme în plus, ai tendința de a avea pliuri în piele, care sunt, din păcate, un teren propice pentru bacterii.

Obezitatea este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume și reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli de inimă, cancer și accident vascular cerebral.

Potrivit Mirror, un studiu a arătat că persoanele obeze au o capacitate redusă de a detecta și de a discrimina mirosul, în comparație cu cele care sunt mai slabe. Ca atare, acest lucru sugerează o „furtună perfectă” în care persoanele mai mari au mai puține șanse să observe dacă miros urât.

Ai putea avea diabet

Un număr uimitor de persoane suferă acum de diabet în Marea Britanie. Această afecțiune din ce în ce mai frecventă face ca nivelul de zahăr din sânge al unei persoane să devină prea ridicat – în esență, o incapacitate a organismului de a descompune nivelurile de glucoză.

Nouăzeci la sută dintre cei afectați au diabet de tip 2, care poate fi ereditar, dar este adesea declanșat de un stil de viață sedentar și de o dietă proastă.

Dacă suferiți de această afecțiune, o schimbare a mirosului corporal ar putea semnala cetoacidoza legată de diabet, care poate mirosi a „fructe”, spune Dr. Newton. Cetoacidoza diabetică (DKA) este o problemă gravă care poate apărea la persoanele cu diabet dacă organismul lor începe să rămână fără insulină, spune NHS.

Ai putea avea insuficiență renală

Insuficiența renală este atunci când funcționalitatea organului scade sub 15% din normal, spune Institutul Național de Sănătate. Dr. Newton o descrie ca fiind o afecțiune pe termen lung în care organele care filtrează deșeurile din sânge nu funcționează așa cum ar trebui.

Atunci când rinichii cedează, corpul dumneavoastră poate fi copleșit de toxine, ceea ce vă poate pune viața în pericol. Medicul de familie a spus că este posibil ca persoanele cu această afecțiune să aibă un miros corporal asemănător amoniacului, din cauza acumulării de toxine.

Ați putea avea o boală de ficat

Bolile hepatice grave pot face ca respirația să miroasă a mucegai sau a usturoi și ouă stricate, spune Institutul Național de Sănătate. Compușii transportați prin sânge pot fi, de asemenea, eliberați prin glandele sudoripare, ceea ce poate face ca axilele și pielea să miroasă urât.

Atunci când ficatul nu mai funcționează corect, numeroase toxine și contaminanți se acumulează în urină, transpirație și respirație, spune Dr. Newton. În timp, boala hepatică poate provoca ciroză (cicatrizare), spune Clinica Cleveland

Pe măsură ce din ce în ce mai mult țesut cicatricial înlocuiește țesutul hepatic sănătos, organului îi este greu să funcționeze corect. Lăsată netratată, boala hepatică poate duce la insuficiență hepatică și cancer la ficat.

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

18 minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

48 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: