Ce spune Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare despre studiul potrivit căruia sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de îmbolnăvire de cancer uterin

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai  târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.

Despre studiu:

  • Concluziile acestui studiu nu stabileasc o legătura de cauzalitate, ci mai degrabă arată o asociere. Este foarte important de reținut faptul că a demonstra o asociere nu este același lucru cu stabilirea unei legături de cauzalitate.
  • Mai multe studii publicate nu au arătat nici o asociere între riscul de cancer uterin și consumul de zahăr. Unul dintre acestea a fost un studiu prospectiv publicat în 2011 în aceeași revistă (Friberg et al) și care nu a arătat nici o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer uterin.
  • Printre subiecți, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este foarte variabil, între 1,7-60,5 porții, fără a se face corelația diferențiat, pe categorii de consum, ceea ce nu dă precizie rezultatelor, care sunt vagi.

Despre cancerul uterin:

  • Datele Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii arată că acest tip de cancer afectează în primul rând femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani la momentul diagnosticului. Factorii de risc cunoscuți includ obezitatea, o dietă bogată în grăsimi, factori reproductivi cum ar fi menarha precoce și menopauza tardivă, și utilizarea de estrogeni post-menopauză.
  • Există numeroși factori care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer uterin – printre aceștia numărându-se dieta săracă în grăsimi, dieta bogată în alimente vegetale, consumul de produse din soia și utilizarea de contraceptive orale combinate pentru cel puțin un an – pe care autorii nu au reușit să îi ia în considerare în acest studiu.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

5 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

34 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: