Ce spune Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare despre studiul potrivit căruia sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de îmbolnăvire de cancer uterin

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai  târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.

Despre studiu:

  • Concluziile acestui studiu nu stabileasc o legătura de cauzalitate, ci mai degrabă arată o asociere. Este foarte important de reținut faptul că a demonstra o asociere nu este același lucru cu stabilirea unei legături de cauzalitate.
  • Mai multe studii publicate nu au arătat nici o asociere între riscul de cancer uterin și consumul de zahăr. Unul dintre acestea a fost un studiu prospectiv publicat în 2011 în aceeași revistă (Friberg et al) și care nu a arătat nici o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer uterin.
  • Printre subiecți, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este foarte variabil, între 1,7-60,5 porții, fără a se face corelația diferențiat, pe categorii de consum, ceea ce nu dă precizie rezultatelor, care sunt vagi.

Despre cancerul uterin:

  • Datele Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii arată că acest tip de cancer afectează în primul rând femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani la momentul diagnosticului. Factorii de risc cunoscuți includ obezitatea, o dietă bogată în grăsimi, factori reproductivi cum ar fi menarha precoce și menopauza tardivă, și utilizarea de estrogeni post-menopauză.
  • Există numeroși factori care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer uterin – printre aceștia numărându-se dieta săracă în grăsimi, dieta bogată în alimente vegetale, consumul de produse din soia și utilizarea de contraceptive orale combinate pentru cel puțin un an – pe care autorii nu au reușit să îi ia în considerare în acest studiu.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

32 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: