Sari la conținut

Ce spune Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare despre studiul potrivit căruia sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de îmbolnăvire de cancer uterin

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai  târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.

Despre studiu:

  • Concluziile acestui studiu nu stabileasc o legătura de cauzalitate, ci mai degrabă arată o asociere. Este foarte important de reținut faptul că a demonstra o asociere nu este același lucru cu stabilirea unei legături de cauzalitate.
  • Mai multe studii publicate nu au arătat nici o asociere între riscul de cancer uterin și consumul de zahăr. Unul dintre acestea a fost un studiu prospectiv publicat în 2011 în aceeași revistă (Friberg et al) și care nu a arătat nici o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer uterin.
  • Printre subiecți, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este foarte variabil, între 1,7-60,5 porții, fără a se face corelația diferențiat, pe categorii de consum, ceea ce nu dă precizie rezultatelor, care sunt vagi.

Despre cancerul uterin:

  • Datele Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii arată că acest tip de cancer afectează în primul rând femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani la momentul diagnosticului. Factorii de risc cunoscuți includ obezitatea, o dietă bogată în grăsimi, factori reproductivi cum ar fi menarha precoce și menopauza tardivă, și utilizarea de estrogeni post-menopauză.
  • Există numeroși factori care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer uterin – printre aceștia numărându-se dieta săracă în grăsimi, dieta bogată în alimente vegetale, consumul de produse din soia și utilizarea de contraceptive orale combinate pentru cel puțin un an – pe care autorii nu au reușit să îi ia în considerare în acest studiu.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel