Sari la conținut

Ce spun poftele alimentare despre organismul nostru? Ai putea avea aceste carențe în organism!

Poftele alimentare
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Nativii care mananca in exces

Pofta este propriul mod al organismului de a ne semnala un dezechilibru sau o carență. Acestea sunt manifestate de majoritatea persoanelor și, adesea, semnifică o lipsă de nutrienți esențiali. Iată ce spun poftele alimentare despre starea de sănătate a organismului și ce pot ascunde.

Organismul nostru este capabil să „simtă” atunci când anumite substanțe hrănitoare esențiale nu se află la un nivel optim. Pentru că alimentația este principala sursă a nutrienților, organismul nostru încearcă să aducă un aport suficient cu ajutorul acestor pofte.

Prin urmare, poftele sunt metode prin care organismul nostru semnalează lipsa unor nutrienți esențiali. Cu toate acestea, adesea, avem poftă de alimente nesănătoase. Dacă înțelegem ce se află în spatele poftelor putem, de asemenea, să îi oferim organismului alternative sănătoase prin care să compelteze nivelul optim de nutrienți esențiali.

Ce dezvăluie poftele despre organismul nostru?

Lygia Alexandrescu, nutriționist, a vorbit pentru Antena 3 despre pofte, ce sunt acestea și cum ne ajutăm organismul să obțină substanțe hrănitoare în mod sănătos. De asemenea, nutriționistul susține că poftele pot avea și alte cauze, precum stresul sau dezechilibrele hormonale.

„Diverși factori pot favoriza apariția poftelor alimentare: dezechilibrele hormonale, emoțiile puternice, unele carențe nutriționale, etc.

Stresul are ca rezultat nivele crescute de cortizol, un hormon al stresului, care poate favoriza depunerea de grăsime abdominală.

Așadar, managementul stresului, hidratarea completă, orele de somn suficiente și în intervale de timp corecte, consumul suficient de proteine și evitarea instalării senzației de foame prin mese consumate regulat, constituie câteva măsuri prin care se pot preveni poftele alimentare.

În lucrarea sa, “Chimia Omului”, Bernard Jensen stabilește corespondente clare între diversele carențe nutriționale, apetitul pentru anumite alimente și recomandăm variante/opțiuni alimentare echilibrate pentru aceastea.

Iată câteva exemple:

Pofta de ciocolată poate semnala o carență de magneziu care poate fi furnizat de câteva nuci sau de fructe.

Pofta de dulce poate releva o carență de crom, fosfor, sulf sau triptofan. Cromul poate fi furnizat de struguri, brânză, broccoli, fosforul se găsește în pește, carne, cereale integrale, sulful are ca sursă alimentară varză, hreanul sau afinele, iar triptofanul este un aminoacid esențial, care abundă în carnea de curcan, în cartofi și în spanac.

Pofta de alcool poate ascunde mai multe carențe: de proteine, calciu, glutamină și potasiu. Sursa principală de proteine superioare este carnea albă (pui, curcan), calciu se găsește în lactatele fermentate, glutamină e prezentă în varza crudă și potasiul e prezent în toate fructele de sezon.

Pofta de alimente sărate poate semnala o lipsa de cor, care poate fi furnizat de laptele de capră și de pește”, spune Lygia Alexandrescu.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel