Ochii galbeni pot fi un simptom al hepatitei, iar afecţiunile cavităţii bucale şi ale pielii pot indica o carenţă de minerale sau vitamine.
În fiecare zi, organismul ne transmite diverse mesaje în legătură cu starea generală a organismului, vă prezentăm mai jos cum le puteţi decodifica.
Ochii
Când sclerotica (albul ochilor) are nuanţă de gri este, de obicei, un semn al procesului natural de îmbătrânire. În alte cazuri, însă, poate semnala existenţa unor boli grave ca: artrita reumatoidă sau boala oaselor fragile.
Sclerotica are nuanţă gălbuie la persoanele care au icter sau un nivel ridicat al bilirubinei. În cazuri mai grave, poate indica inclusiv disfuncţie hepatică, hepatită sau cancer pancreatic.
,,Orice modificare a culorii sclerelor este semnul unei afecțiuni, culoarea gri a sclerelor poate fi un simptom al artritei reumatoide, în stare gravă, culoarea galbenă, un semn al hepatitei, iar culoarea albastră poate fi boala sclerelor albastre, o afecțiune a țesutului conjunctiv”, ne-a explicat doctorul Mircea Filip, medic primar oftalmolog.
Cavitatea bucală
Gingiile umflate sau care sângerează sunt simptomele paradontozei, o afecţiune de care suferă 75% din oamenii de peste 40 de ani. Deşi nu este o boală dureroasă, bacteria care o cauzează poate determina apariţia bolilor de inimă şi chiar a atacului de cord.
,,Focarele infecțioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulația sangvină. Bacteriile patogene din cariile periodontale trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie și pot afecta valvele inimii provocând endocardita sau, prin procesul inflamator cronic, vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză cu formarea consecutivă a plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva și ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral, ne-a explicat Luminița Iliuță, medic cardiolog.
Dacă aveţi puncte roşii sau albe pe limbă, este cazul să faceţi un test, pentru că ar putea fi vorba despre virusul papilloma (HPV). HPV este destul de dificil de detectat şi în unele cazuri trece de la sine, dar uneori poate determina apariţia cancerului gurii, al gâtului sau al cancerului de col uterin.
Dacă limba este fină şi lucioasă şi nu se pot observa papilele gustative, poate fi semnul unei carenţe de vitamina B12. Şi crăpăturile din colţurile gurii indică lipsa aceleiaşi vitamine.
,, Cel mai frecvent limba își schimbă aspectul în momentele de depapilare fiziologică , la fumători datorită gudroanelor , și la cei care au o ciupercă numită candida. Sunt însă multe afecțiuni care pot modifica aspectul limbii: lichenul, virusul HPV, psoriazisul, tumori benigne sau maligne”, ne-a explicat profesor doctor Anca Zbranca-Aghinitei, dermatolog.
Pielea, un termometru al stării de sănătate
Dacă pielea devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi sau poate indica lipsa fierului din organism, afecţiuni ale tiroidei sau anemie. În cazul în care aveţi o iritaţie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteţi prea stresat.
,,În multe situații putem considera piela ca un „termometru” al stării generale a organismului . Cel mai fecvent însă mâncărimea și uscăciunea pielii se datorează unor greșeli de igienă, spălarea prea des cu săpun delipidant sau cu produse ușor abrazive, și neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient după duș sau baie. În unele afecțiuni endocrine pielea poate să își schimbe consistența , gradul de hidratare, stratul lipidic , sau să își schimbe culoarea. În afectări tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată și pergamentoasă,rece, sau umedă și caldă, în afectări ale suprarenalelor și hipofizei poate să își schimbe culoarea sau consistența.
Culoarea pielii si consistenta se modifica in boli cardio-vasculare, in unele boli pulmonare”, a mai adăugat dermatologul Anca Zbranca-Aghinitei.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…