Categories: Stil de viaţă

Ce spun nutriționiștii despre lebăr, tobă și caltaboș. Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite

Mâncărurile tradiționale de Crăciun, cum sunt lebărul și toba conțin vitamine care stimulează imunitatea și țin departe răcelile.

În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor.

Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite

 Vitamina D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire.

Medicii spun însă că iarna, mai mult ca în oricare alt anotimp, nu asimilăm o cantitate suficientă de vitamina D. „Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, aşa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa şi mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite.

Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite. Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscere caltaboş, lebăr, tobă”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame – pentru copii. Aveţi grijă să nu le depăşiţi

Carnea de porc şi fasolea întăresc imunitatea

Fierul este un alt nutrient de care organismul are nevoie atunci când temperaturile scad, pentru a-şi menţine energia şi vitalitatea. În caz contrar, există riscul anemiei, o afecţiune care dă stări de ameţeală, scade puterea de concentrare şi rezistenţa la efort fizic.

„Deşi fierul nu este direct implicat în protecţia împotriva răcelilor, carenţele pot scădea rezistenţa la infecţii de tot felul”, atenţionează medicul Corina Zgravu. Surse naturale de fier sunt carnea roşie (de vită, porc, organe), fasolea, ouăle, legumele verzi (spanacul) sau fructele uscate.

Atenție, să nu uităm de măsură și sub nicio formă persoanele care se află sub tratamente medicale să nu consume alimente de Crăciun fără a discuta în prealabil cu medicul curant.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

10 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

20 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

40 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: