Sari la conținut

Ce spun nutriționiștii despre ciocolată?

Ciocolata neagră are un conținut bogat în substanțe benefice (flavonoizi, fenoli), însă nu și ciocolata cu lapte.

„Flavonoizii din ciocolată sunt polimeri lungi, cu multiple proprietăți benefice (catechine și epicatechine), care au puterea de a chela (a aduna) ionii metalici din organism. Conținutul în substanțe benefice (flavonoizi, fenoli etc.) este foarte mare în ciocolata neagră și foarte mic în ciocolata cu lapte”, a explicat, pentru AGERPRES, dr. Ciprian Constantin, șeful Departamentului de Diabet și Nutriție din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”.

Potrivit acestuia, beneficiile actuale ale consumului de ciocolată constau în stoparea oxidării LDL-colesterolului, în vasodilatație, creșterea HDL-colesterolului, scăderea trigliceridelor. De asemenea, consumul de ciocolată are acțiune antihistaminică și scade incidența bolilor neurodegenerative.

„Datele sunt relativ controversate, dar susțin actual beneficiile ciocolatei în nutriție”, afirmă dr. Ciprian Constantin.

Medicul a explicat că flavonoizii din ciocolată sunt legați epidemiologic de scăderea incidenței evenimentelor cardiovasculare.

„Ciocolata este obținută din cacao, din arborele Theobroma Cacao, originar din pădurile ecuatoriale ale Americii. În 1502, Columb aduce cacaua în Spania, unde este combinată și cu zahăr. În restul Europei, ea intră în anii 1600 — 1700. Olandezii o aduc din Indonezia, francezii, din Haiti. Inițial era fermentată, apoi uscată. Olandezii au făcut pulberea din cacao iar elvețienii au inventat noi rețete”, arată specialistul.

El susține că, din punctul de vedere nutrițional, „indienii de pe coastele statului Panama, care consumă cacao în cantitate mare, au o incidență mică a hipertensiunii arteriale, nivele mici ale LDL-colesterolului și o sănătate cardiovasculară de invidiat”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel