Din cuprinsul articolului
Chiar dacă nu s-au făcut prea multe studii pentru dispozitivele de încălzit tutunul, medicii avertizează că nu sunt lipsite de substanţe dăunătoare organismului.
Prin încălzirea tutunului, producătorii afirmă că se eliberează cantități inferioare de carcinogeni în comparație cu arderea tutunului în țigările tradiționale. Însă, medicii pneumologi sunt de altă părere.
Există studii care au măsurat şi au analizat respectivii aerosoli, printre ele şi o substanță care nu a fost identificată în fumul de ţigară o combinaţie între folmadehidă şi o substanţă pe bază de cianură.
“Dacă ne uităm în filtru cum arată la început şi cum arată după ce îl foloseşti, vedem clar cum s-a depus acelaşi gudron. Dincolo de asta, inclusiv aromele din aceste ţigări sunt nocive. Mai ales mentolul şi scorţişoara, dar şi celelate arome afectează celulele vaselor de sânge şi practiv creşte riscul de AVC şi infarct miocardic”, a explicat, pentru stirileprotv.ro, dr. Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumolog.
Ce au arătat studiile
În contextul pieței în scadere pentru produsele din tutun, producătorii caută noi metode de a livra nicotina în moduri considerate mai puțin nocive. Un astfel de sistem, dezvoltat în ultimii ani, este heat-not-burn (HNB), iar primul produs de acest fel care a pătruns pe piață fiind IQOS.
Un studiu analizat de autoritățile din Statele Unite ale Americii a scos la iveală că IQOS nu demonstrează un efect nociv mai mic decât al țigărilor standard și chiar dacă eliberează cantități mai mici de substanțe periculoase, aceasta nu se corelează cu o scădere a frecvenței patologiilor cauzate de fumat.