Din cuprinsul articolului
Ibuprofen și efectele sale în caz de COVID-19. Mii de persoane cu boli cronice care utilizează antiinflamatoare nesteroidiene în tratamentul zilnic s-au văzut puse într-o mare dilemă în ultima perioadă, după apariția informațiilor fără suport științific că ibuprofenul ar induce forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.
Mulți bolnavi au renunțat la tratament, deși medicii nu recomandă acest lucru, expunându-se, astfel, unor complicații ale bolilor de care suferă sau unor suferințe inutile. Alții, speriați de informațiile alarmiste, au solicitat medicilor curanți schimbarea tratamentului.
Confruntați cu valul mare de îngrijorări, medicii atenționează că nu există dovezi științifice care să susțină pericolul administrării ibuprofenului. O parte dintre clinicieni solicită actualizarea protocolului de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, astfel încât persoanele infectate și medicii să beneficieze de toate opțiunile terapeutice, iar pacienții aflați în tratament cu această clasă de medicamente, cu beneficii dovedite pentru starea lor de sănătate, să poată continua terapia.
Ibuprofen și efectele sale în caz de COVID-19
Colegiul Farmaciștilor și Societatea Română de Farmacologie au emis un set de recomandări privind utilizarea ibuprofenului în contextul COVID-19:
⇒ În prezent nu există dovezi științifice dovedite care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19.
⇒ Pacienții și cadrele medicale pot utiliza în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea simptomatologiei ușoare a pacienților cu COVID-19, precum febra sau durerea.
⇒ Pacienții aflați în tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS nu ar trebui să întrerupă tratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea unor boli cronice.
⇒ Pacienții pot utiliza medicamente cu statut OTC, cum ar fi ibuprofen și paracetamol, pentru tratamentul simptomelor ușoare COVID-19, precum febra sau cefaleea.
⇒ Pacienții pot utiliza AINS cu statut OTC, precum ibuprofen, la recomandarea medicului sau farmacistului, în tratarea febrei și durerii, fără legătură cu COVID-19, conform informațiilor din prospectul medicamentului.
Specialiștii de la Timișoara, unde există cele mai multe cazuri de persoane vindecate de COVID-19, au anunțat, recent, o nouă schemă de tratament. Dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara și membru al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, spune că persoanele care au un sindrom inflamator și necesită tratament cu ibuprofen nu prezintă probleme, nici dacă la un moment dat o să contracteze SARS-CoV-2.
”Medicamentele antiinflamatorii diminuează inflamaţia. Sunt medicamente non steroide, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, folosite în numeroase patologii. La Timișoara, am detaliat puțin formele clinice și momentul în care trebuie introdusă și corticoterapia, cât mai precoce, astfel încât starea pacientului să nu se agraveze până la declanșarea unor mecanisme inflamatorii”, anunță dr. Virgil Musta, potrivit politicidesanatate.ro.