Sari la conținut

Ce șomaj va primi un român cu salariul de 5.000 de lei și 20 de ani vechime în muncă în 2025?

Sursă foto: Daily Business

În contextul actual, unde restructurările din sectorul public și privat sunt tot mai frecvente, mulți români se tem că ar putea ajunge pe cale de șomaj. Restructurările afectează atât instituțiile de stat, unde au fost anunțate tăieri de posturi, cât și companiile din sectorul privat care reduc activitatea sau se închid. Aceasta generează o mare incertitudine, iar mulți dintre cei care ar putea rămâne fără loc de muncă sunt îngrijorați de nivelul indemnizației de șomaj, care, pentru mulți, nu va fi suficient pentru a acoperi cheltuielile zilnice.

În mod special, persoanele care au o vechime considerabilă în muncă și un salariu decent, dar nu excepțional, au mai multe îngrijorări cu privire la suma pe care o vor primi din partea statului, dacă vor ajunge să beneficieze de șomaj.

Cum se calculează indemnizația de șomaj

În cazul unui român cu un salariu de 5.000 de lei net lunar și o vechime de 20 de ani, situația nu este deloc confortabilă, deoarece indemnizația de șomaj nu va fi proporțională cu venitul anterior. Conform simulărilor realizate de jurnaliștii de la Newsweek, persoanele care se încadrează în această categorie vor primi un șomaj de aproximativ 1.275 de lei lunar. Aceasta este o sumă mult mai mică decât venitul lunar anterior și nu va fi suficientă pentru a menține același standard de viață.

Această indemnizație se va acorda timp de 12 luni, cu excepția cazului în care persoana reușește să își găsească rapid un alt loc de muncă. Din păcate, chiar și pentru românii cu o vechime de 20 de ani în câmpul muncii, care au acumulat experiență și competențe valoroase, șomajul este destul de scăzut comparativ cu nivelul salariilor din diverse sectoare.

Comparativ cu alte categorii de salariați

Este important de menționat că românii care au salarii mai mici, în special cei care câștigă salariul minim pe economie, se confruntă cu o situație și mai dificilă. De exemplu, o persoană care câștigă 3.700 de lei brut lunar și are o vechime similară de 10-20 de ani, va primi o indemnizație de doar 919 lei pe lună, în cazul în care va ajunge șomer. De asemenea, începând cu ianuarie 2025, indemnizația de șomaj pentru cei care câștigă salariul minim va ajunge la 944 de lei. Astfel, persoanele cu salarii mici vor experimenta și mai mult impactul financiar al unei perioade de șomaj.

În schimb, există și români care beneficiază de indemnizații de șomaj mult mai mari. Aceste persoane au avut salarii de top în domenii precum confecțiile, serviciile de telefonie și resursele umane. Indemnizațiile acestora ajung până la 3.200 de lei și pot varia între 1.800 și 3.200 de lei în funcție de vechimea și salariul avut anterior.

Provocările actuale și viitorul incert al șomajului

Reforme economice, crizele economice sau restructurările întreprinse de stat sau companii sunt doar câțiva dintre factorii care au determinat o creștere a incertitudinii privind locurile de muncă în România. Fiecare român care lucrează și cotizează pentru pensii și șomaj se află acum într-o situație mai sensibilă, mai ales dacă are o familie de întreținut sau alte obligații financiare.

În acest context, este evident că sistemul de șomaj românesc nu oferă soluții pentru a menține același standard de viață pe care l-ar avea un salariat activ, iar multe persoane care se află într-o perioadă de tranziție între locuri de muncă vor fi nevoite să se descurce cu resursele limitate ale indemnizației de șomaj.

Așadar, în ciuda unei perioade de muncă îndelungată, românii care ajung pe șomaj cu un salariu de 5.000 de lei și 20 de ani de vechime vor găsi dificultăți în a-și menține un nivel de trai decent pe durata acestei perioade de șomaj. Indemnizațiile sunt departe de a compensa veniturile anterioare și de a oferi o protecție reală într-o economie din ce în ce mai instabilă.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel