Endocrinologii ExMedica atenționează că administrarea de tratamente hormonale pentru creșterea sânilor poate avea efecte devastatoare, inclusiv apariția cancerului.
Am 18 ani, 1.60 înălțime și 48 de kg . Sânii mei sunt subdezvoltați, nu este vorba de vreun complex de natură psihică, însă cupa A îmi este mare. Există vreun tratament hormonal ce poate fi făcut, desigur, sub supraveghere medicală, pentru creșterea acestora?”, întreabă a cititoare a site-ului doctorulzilei.ro. Medicul endocrinolog Monica-Valentina Chiriță, de la Clinica ExMedica din București (www.exmedica.ro), explică în ce situații se impun tratamentele hormonale, dar și care sunt soluțiile care au cu adevărat efect pentru creșterea sânilor femeilor și a penisului bărbatului.
Când este indicată terapia hormonală
În cele mai multe cazuri de hipoplazie mamară (sâni mici), femeile au un nivel hormonal normal. „Sânii mici sunt modulați de mecanisme genetice. Mărimea lor este determinată de ereditate și greutatea corporală. Dezvoltarea sânilor este stimulată în special de secreția ovariană de estrogeni. Alți hormoni implicați în acest proces sunt: progesteronul, prolactina, hormonul de creștere”, vin explicațiile medicului endocrinolog.
Țesutul mamar este sensibil la modificările hormonale ce au loc în timpul fiecărui ciclu menstrual, acestea ducând de fapt la creșterea dimensiunilor și compoziției sânilor. „Terapia cu hormoni nu este folosită cu scopul creșterii sânilor decât dacă există un deficit hormonal (cazuri foarte rare și diagnosticate, de regulă, la vârsta pubertății prin absența dezvoltării caracterelor sexuale secundare, precum și absența dezvoltării sânilor)”, afirmă medicul.
De ce pot fi periculoase anticoncepționalele
Hormoni precum estradiol și progesteron se găsesc în diferite forme și concentrații în pilulele anticoncepționale. Acestea sunt prescrise de către medicul ginecolog sau endocrinolog în scop contraceptiv sau pentru tratarea unor tulburări menstruale: amenoree, dismenoree, dar și acnee și pot avea ca efect secundar și creșterea dimensiunilor sânilor, dar nu ar trebui niciodată prescrise doar în acest scop.
Motivul: folosirea nejustificată a hormonilor poate duce la probleme serioase de sănătate și complicații ce pot pune viața în pericol. „Printre acestea se numără formarea de cheaguri de sânge, cancer de sân sau uterin, mai ales dacă femeia este fumătoare, diabetică sau are în familie antecedente de cancere sau de tulburări de coagulare”, avertizează medicul endocrinolog.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…