Din cuprinsul articolului
Ce simți când ai arterele înfundate. Arterele sunt vase de sânge care transportă sânge bogat în oxigen în tot corpul. Ele ajung de la creier până la vârful degetelor de la picioare. Arterele sănătoase au pereți interiori netezi și sângele curge ușor prin ele. Uneori însă arterele se pot înfunda. Arterele înfundate rezultă din acumularea unei substanțe numită placă pe pereții interiori ai arterelor. Placa arterială poate reduce fluxul sanguin sau, în unele cazuri, îl poate bloca complet.
Arterele înfundate cresc foarte mult probabilitatea de atac de cord, accident vascular cerebral și chiar deces. Din cauza acestor pericole, este important să fii conștient, indiferent de vârsta pe care o ai, de cauzele plăcii arteriale și strategiile de tratament pentru a preveni consecințele grave.
De ce se dezvoltă placa arterială?
Placa ce se acumulează pe pereții interiori ai arterelor este făcută din diferite substanțe care circulă în sânge. Acestea includ calciul, grăsimile, colesterolul, deșeurile celulare și fibrina, un material implicat în coagularea sângelui. Ca răspuns la acumularea plăcii, celulele din pereții arterelor se înmulțesc și secretă substanțe suplimentare care pot agrava starea arterelor înfundate.
Pe măsură ce depozitele de placă se măresc, apare o afecțiune numită ateroscleroză. Această afecțiune face ca arterele să se îngusteze și să se întărească.
Deși experții nu știu sigur ce declanșează ateroscleroza, procesul pare să provină din deteriorarea căptușelii peretelui arterial. Această deteriorare, care permite depunerea plăcii, poate fi o consecință a:
- Colesterolului „rău” crescut și celui „bun” scăzut. Nivelurile ridicate de colesterol „rău” sau lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), contribuie major la formarea plăcii arteriale. De asemenea, toată lumea are colesterol „bun” sau lipoproteine de înaltă densitate (HDL), care circulă în sânge. Se crede că HDL îndepărtează o parte din colesterolul rău din placa din arterele înfundate și îl transportă înapoi în ficat, unde este eliminat.
- Tensiune arterială crescută. Tensiunea arterială crescută mărește viteza cu care se formează placa arterială. De asemenea, grăbește întărirea arterelor înfundate.
- Fum de tigara. Fumul de țigară pare să crească rata aterosclerozei în arterele inimii, picioarelor și aortei – cea mai mare arteră din organism.
- Diabetul, sau creșterea zahărului din sânge circulant, este, de asemenea, un factor major. Chiar și persoanele care au glicemie crescută dar care nu sunt încă la nivelul diabetului zaharat, așa cum se observă în sindromul metabolic, au, de asemenea, un risc crescut de formare a plăcii.
- Alți factori de risc includ istoricul familial, stresul, stilul de viață sedentar și obezitatea. Cunoașterea istoricului medical al familiei tale este esențială.
Placa începe adesea să se dezvolte în timpul copilăriei sau adolescenței. Apoi arterele înfundate se dezvoltă la vârsta mijlocie sau mai târziu.
Care sunt pericolele plăcii arteriale și ale arterelor înfundate?
Depinde de locul unde se acumulează placa arterială. Arterele înfundate în diferite părți ale corpului pot duce la mai multe afecțiuni medicale, inclusiv:
- Boală arterială coronariană. Când placa se acumulează în arterele care transportă sânge la inimă, are ca rezultat boală coronariană sau boala cardioavasculară. Boala coronariană poate provoca dureri în piept sau dificultăți de respirație. Această afecțiune poate duce la atacuri de cord și este principala cauză de deces în Statele Unite.
- Boala arterei carotide. Arterele carotide trec de fiecare parte a gâtului. Ele furnizează oxigen creierului tău. Acumularea plăcii arteriale în arterele carotide poate duce la accident vascular cerebral.
- Boala arterelor periferice. Dacă placa se acumulează în vasele de sânge care transportă sângele la picioare, aceasta poate reduce cantitatea de oxigen furnizată. Scăderea fluxului sanguin vpoate cauza durere, amorțeală sau infecție gravă la picioare.
Arterele înfundate provoacă vreun simptom?
În multe cazuri, arterele înfundate nu provoacă niciun simptom până când nu apare un eveniment major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Alteori, mai ales când artera este blocată cu 70% sau mai mult, acumularea plăcii arteriale poate provoca simptome care includ:
- Dureri în piept
- Dificultăți de respirație
- Palpitații cardiace
- Slăbiciune sau amețeli
- Greaţă
- Transpiraţie
Primul simptom, durerea în piept, se mai numește și angină. Poate rezulta din fluxul sanguin redus către inimă. Acest flux sanguin redus este cauzat de placa din arterele care duc la inimă.
Arterele înfundate în boala carotidă pot provoca precursori de accident vascular cerebral cunoscuți sub numele de atacuri ischemice tranzitorii sau AIT. AIT-urile pot produce următoarele simptome:
- Senzație de slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului
- Incapacitatea de a mișca un braț sau un picior
- Pierderea vederii pe una sau ambele părți
Arterele înfundate în boala arterelor periferice pot provoca:
- Dureri de picioare
- Cefalee severă fără cauză aparentă
- Vindecarea întârziată a rănilor la picioare
- Picioare reci
- Cangrenă
Există teste pentru arterele înfundate?
Da. Există mai multe teste pentru arterele înfundate. Medicul va determina ce teste recomandă pe baza simptomelor și a istoricului medical. Testele pot include:
- Screeningul colesterolului
- Radiografie toracică
- Scanare CT
- Ecografie
- Ecocardiogramă și/sau test de stres cardiac
- Electrocardiogramă
- Scanare RMN sau PET
- Angiografia
Cum se tratează arterele înfundate sau placa arterială?
Există o varietate de opțiuni de prevenire și tratament pentru arterele înfundate. Tratamentul pentru a reduce placa arterială și a preveni înfundarea arterelor va depinde de severitatea și de istoric medical. Medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele:
1. Schimbări ale stilului de viață. Un stil de viață sănătos este esențial pentru gestionarea plăcii arteriale și tratamentul arterelor înfundate. Aceasta include:
- O dietă săracă în grăsimi saturate și colesterol, cu mai puține zaharuri și carbohidrați simpli și bogată în fructe și legume
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
- Evitarea fumatului
- Exercitii fizice regulate
- Gestionarea nivelului de stres
- Menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului scăzute
- Menținerea nivelului scăzut de zahăr din sânge
2. Proceduri chirurgicale sau intervenționale. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata arterele înfundate și pentru a preveni acumularea suplimentară a plăcii arteriale. Aceste proceduri pot include:
- Amplasarea stentului. Un tub mic numit stent, care poate conține medicamente, poate fi plasat într-o arteră pentru a menține un flux sanguin adecvat. Un cateter este folosit prin artera piciorului pentru a ajunge la inimă, iar prin cateter se pune un stent în zona blocajului.
- Chirurgie de bypass. În această operație, arterele din alte părți ale corpului sunt mutate pentru a ocoli arterele înfundate și pentru a ajuta sângele bogat în oxigen să ajungă la destinația țintă.
- Angioplastie cu balon. Această procedură ajută la deschiderea arterelor înfundate care au devenit parțial sau total blocate prin deschiderea blocajului cu un dispozitiv care împinge placa pe pereții laterali ai arterelor.
3. Medicamente. O serie de medicamente pot ajuta la controlul unora dintre factorii care contribuie la acumularea plăcii arteriale. Acestea includ:
- Medicamente care scad colesterolul
- Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale
- Aspirina și alte medicamente care subțiează sângele, care reduc probabilitatea formării periculoase de cheaguri de sânge