Din cuprinsul articolului
Boala coronariană ischemică este o afecțiune a arterelor coronare care se manifestă prin incapacitatea acestora de a furniza cantitatea de sânge necesară a unei bune funcționări a inimii. Este important să cunoaștem factorii de risc și să evităm pe cât posibil dezvoltarea acestei boli. De asemenea, controlul medical periodic este esențial, deoarece afecțiunea de multe ori este asimptomatică.
Boala arteriala coronariana (BAC) este cunoscuta si sub denumirea de cardiopatie ischemica (CI). Ischemie inseamna ca fluxul sanguin (si oxigenul) sunt restrictionate sau reduse intr-o parte a corpului, iar ischemia cardiaca este denumirea pentru reducerea fluxului sanguin si a oxigenului catre muschiul inimii.
Multe persoane pot avea episoade ischemice fara sa stie acest lucru. Aceste persoane au ischemie fara durere denumita ischemie silentioasa. Pot, de asemenea, sa aiba un infarct de miocard fara o avertizare prealabila. Si persoanele cu angina pot avea episoade nediagnosticate de ischemie silentioasa. De asemenea, persoanele care au suferit anterior infarct de miocard sau cele cu diabet se afla la risc sa dezvolte ischemie silentioasa.
Testul de efort sau purtarea unui Holter care masoara si inregistreaza continuu electrocardiograma (de obicei, pe o perioada de 24-48 de ore) sunt cele doua investigatii folosite frecvent pentru diagnosticarea acestei probleme, insa si alte proceduri pot fi folosite.
Daca arterele coronare se ingusteaza, acestea nu mai pot alimenta inima cu suficient sange bogat in oxigen – in special, atunci cand bate tare, ca in timpul exercitiului fizic. Initial, reducerea fluxului sanguin poate sa nu provoace simptomele bolii arteriale coronariene. Insa, pe masura ce placa de aterom continua sa se formeze la nivelul arterelor coronare, poti dezvolta semne si simptome ale bolii arteriale coronariene – acestea pot fi:
Trebuie să reținem că această boală este cauza principală de deces atât la bărbați cât și la femei. Modificarea stilului de viață și tratamentul medicamentos previn și tratează boala coronariană.
Specialiștii spun că boala coronariană apare în cazul formării plăcii de aterom la nivelul arterelor coronare. Aceste artere asigură aportul de oxigen către inimă. Odată formată placa de aterom, afecțiunea se numește ateroscleroză. Placa de aterom îngustează arterele și reduce fluxul sanguin către inimă.
Ateroscleroza este un fenomen general care apare la nivelul întregului organism, astfel încât pacienții cu boala coronariană ischemică prezintă și afectarea circulației cerebrale, renale, a membrelor inferioare, a sistemului vizual. În timp, în lipsa tratamentului adecvat și prompt, boala coronariană poate slăbi miocardul și determina insuficiența cardiacă.
Aceleasi obiceiuri ce tin de stilul de viata care contribuie la tratarea bolii arteriale coronariene pot sa ajute si in prevenirea dezvoltarii bolii. Un stil de viata sanatos te ajuta sa iti mentii arterele puternice si ajuta la prevenirea formarii placii de aterom. Pentru a-ti imbunatati sanatatea inimii, poti aplica urmatoarele sfaturi:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…