Sari la conținut

Ce simți când ai pietre la rinichi. Primele semne de alarmă

Semne și simptome că ai probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pietre la rinichi apar la orice vârstă, deși se pare că adulții sunt mai pasibili de a face această afecțiune medicală. Acestea sunt, de fapt, depozite dure din minerale și săruri care se formează în rinichi.

O mulțime de cauze pot să ducă, în timp, la formarea acestora. Important de menționat este faptul că pietrele la rinichi afectează tractul urinar de la rinichi până la vezica urinară.

De aceea, medicii spun că este foarte importantă diagnosticarea lor și începerea tratamentului. Uneori, pacientul ajunge la o operație fie pentru distrugerea lor, fie pentru scoaterea acestora. Însă, există și anumite scheme de tratament care pot duce la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Simptome

Din păcate, de foarte multe ori, acestea sunt asimptomatice. Primele simptome apar abia când ele se mișcă sau altfel spus, se deplasează în interiorul rinichilor. Ulterior, când situația se agravează, apare durerea severă. Această poartă numele de colică renală. Când pietrele se deplasează se declanșează colica renală. În cazul bărbaților, durerea radiază până în zona inghinală.

Principalele simptome 

  • Prezența durerii acute, puternice în spate, sub coaste, durere care radiază până la nivelul abdomenului inferior.
  • Durerea este de cele mai multe periodică și are o frecvență ciclică.
  • Durere la urinare.
  • Apare sângele în urină. Iar urina are culoarea roșiatică și un miros destul de urât.
  • Senzația de greață și de vărsături.
  • Pacientul are micțiuni frecvențe.
  • Febra și frisoane.

Care sunt cauzele

Pietrele la rinichi nu au o singură cauză, de exemplu, există o mulțime de factori care duc la creșterea riscului. De cele mai multe ori, pietrele la rinichi se formează atunci când urina conține mai multe substanțe care creează cristale, așa cum sunt calciul, oxalatul și acidul uric.

Factorii de risc

  • Istoricul familial. Dacă unul dintre părinți are pietre la rinichi, copilul va avea un risc crescut. Sau dacă o persoană are o piatră la rinichi, pe viitor este posibil să aibă și altele.
  • Dacă nu consumi suficientă apă, crește riscul de formare a pietrelor la rinichi.
  • Anumite diete. Consumul unei alimente bogate în proteine, sodiu (sare) și zahăr poate crește riscul de apariție a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales cu o dietă bogată în sodiu. Mai exact, dacă mănânci alimente care conțin multă sare, acestea vor crește cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie să o filtreze și mărește riscul de pietre la rinichi.
  • Sunt studii care arată că obezitatea este direct asociată cu apariția pietrelor la rinichi.
  • Boala inflamatorie intestinală sau diareea cronică pot determina modificări ale procesului digestiv care afectează absorbția calciului și a apei. Cu alte cuvinte, crește riscul de apariția a pietrelor la rinichi.

În ce constă tratamentul

În prezent, există o mulțime de tratamente pentru calculii renali. Dar, tratamentul este stabilit numai de medic, după realizarea investigațiilor și a diagnosticului. Se va ține cont de mărimea și localizarea pietrei. Mai exact, atunci când piatra este mică va avea loc o modificare a dietei. Însă dacă deja au apărut durerile pacientul va lua calmante.

În ultimă instanță, pacientul poate ajunge la operație. Cu ajutorul ei se vor îndepărta calculii renali de dimensiuni mai mari. Totodată, este posibil ca pacientul să fie nevoit să îți schimbe stilul de viață și să țină regim.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel