Sari la conținut

Ce și cum mâncăm de Paște. Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe

Dr. Ciuhodaru
Sursă foto: Tudor Ciuhodaru Facebook
Dr. Ciuhodaru, despre schimbarea orei de iarnă

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat zece recomandări de urmat pe care românii trebuie să le respecte pentru a nu ajunge la urgențe de Paște.

„Moderaţia trebuie să fie cheia alimentației. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”, a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Din dorința de a se evita acele situații care pot duce o persoană la o stare în care este nevoie de intervenție medicală de urgență, doctorul a elaborat o listă de recomandări pentru a petrece în liniște de Paște.

10 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgențe

1. Nu daţi startul la supraalimentare imediat după slujbă, ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula „nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat, considerând concentrat orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecțiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. Pacienţii cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicațiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi iar întreruperea medicației este contraindicată pentru că duce la complicaţii şi decompensări. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la produsele consumate, vor avea medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel