Sari la conținut

Ce servicii medicale poți accesa gratuit dacă nu ai asigurare de sănătate

Pacienții care nu au asigurare de sănătate pot să beneficieze doar de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal.

În ambulatoriu, pacientul are dreptul la consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, dar și consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială.
Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Excepție fac situaţiile de urgenţă și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

Serviciile medicale de care beneficiază persoanele neasigurate la stomatolog

Persoanele neasigurate la sănătate pot primi gratuit tratament la stomatolog doar dacă au urgenţe. Pot beneficia de următoarele servicii la medicul stomatolog, dacă sunt urgenţe medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie/rebazare proteză, reparaţie aparat ortodontic.
Pacienţii neasiguraţi la Sănătate vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum şi costurile tratamentului.

În ce condiţii poţi fi internat, gratuit, într-un spital public, dacă nu ai asigurare de sănătate

Poți să fii internat în spital dacă ai o urgenţă medico-chirurgicală care îţi (poate) pune viaţa în pericol. În acest caz, vei primi gratuit tratament şi vei fi gratuit spitalizat doar până când vei fi stabilizat. Din momentul în care problema cu care ai venit la spital nu mai constituie o urgenţă medicală, ai de ales între două opţiuni: te externezi din spital sau continui internarea şi plăteşti contravaloarea tuturor serviciilor pe care le primeşti în spital. De asemenea, ești internat în spital și dacă ai o boală cu potenţial endemo-epidemic, caz în care vei fi spitalizat până la vindecarea ei sau dacă ești femeie și trebuie să naşti.

Ce servicii îţi poate acorda gratuit medicul de familie dacă nu ai asigurare de sănătate

La medicul de familie, persoanele neasigurate pot beneficia de trei tipuri de servicii medicale. Este vorba de asistenţă medicală în caz de urgenţă medicală, de consultaţii pentru boli infecto-contagioase şi de consultaţii pentru monitorizarea gravidei şi lehuzei.

Cei mai mulți pacienți neasigurați aleg să „fenteze“ sistemul și nu apelează la medicul de familie, ci merg direct în Urgență, acolo unde serviciile medicale sunt gratuite. România nu a reușit reforma sănătății până acum. Alții, mereu cu un pas înaintea noastră, se bucură de un sistem bine pus la punct. Spania, Germania, Franța au unele dintre cele mai performante sisteme de sănătate din lume. În Spania, medicina primară este esențială. O dată la șase luni, oamenii trebuie să meargă la medicul de familie. În toate satele există cabinet medical, iar oamenii sunt obligați să fie înscriși la medic, altfel nu au acces în spitale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel