Ce semne dă tiroidă ”leneșă”. Tot organismul e dat peste cap

Tiroida simptome. Hipotiroidismul este o afecțiune des întâlnită mai ales la femeile de peste 55 de ani, o boală în care glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă din anumiți hormoni tiroidieni care să ajute la buna funcționare a organismului. Din fericire, astăzi există tratament pentru această afecțiune, tratament care poate ține sub control boală și ameliora simptomatologia. Medicul specialist endocrinolog este cel care stabilește diagnosticul și prescrie tratamentul.

Hipotiroidismul este definit în termeni medicali ca sindromul care apare din pricina scăderii acțiunii hormonilor tiroidieni la nivelul receptorilor celulari. Este o boală des întâlnită, iar medicii atrag atenția că în cazul femeilor gravide boala poate să lase urmări grave asupra fătului. De asemenea, rar, atunci când apare, hipotiroidismul infantil dacă nu este tratat poate duce la afectări ale creierului, ce implică un retard psihic dar și unul al dezvoltării. Cu tratament adecvat însă hipotiroidismul este ținut sub control și sunt evitate complicațiile.

Datele statistice arată că în țara noastră sunt peste un milion de pacienți care au primit diagnosticul de hipotiroidism. Pacienții la risc sunt cei care au boli autoimune – boala Addison, boala celiacă -, femeile însărcinate, pacienții care iau tratament pentru hipertiroidism, sau cei care au fost operați hipofizar.

Principalele semne și simptome ale hipotiroidismului

  • apar probleme legate de căderea părului,
  • constipație,
  • deficit de atenție dar și de memorare,
  • dureri sau crampe musculare,
  • slăbiciune musculară,
  • intoleranță crescută la frig,
  • oboseală accentuată fără o cauză aparent știută
  • pielea este uscată, aspră,
  • sindromul de tunel carpian,
  • apar edeme pe piele

Din păcate diagnosticul este destul de dificil de stabilit deoarece semnele și simptomele bolii sunt specifice multor afecțiuni. În plus, boala poate evolua mulți ani până să apară primele simptome.

Dar pacientul trebuie să meargă la medic, prevenit. Să-și facă analize de sânge, dozările hormonale care pot scoate în evidență prezența sau absența bolii. Totodată, medicul va recomanda pacientului și o ecografie tiroidiană care deși nu ajută la stabilirea diagnosticului, este extrem de importantă fiindcă arată cauza hipotiroidismului.

Medicii spun că tratamentul este necesar deoarece cu ajutorul lui se va ameliora simptomatologia. De asemenea, în lipsa tratamentului, hipotiroidismul poate duce la creșterea ratei de mortalitate cardiovasculară.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

16 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

36 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

56 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: