Sari la conținut

Ce semnalează pofta de dulce, de sărat sau de cafea? Nu mai ignora aceste semne! Ai putea avea nevoie de următoarele analize

chipsuri
Sursa: Unsplash

Organismul nostru are propriul mod ne a ne semnala atunci când ceva nu este în regulă. În mod normal, când vine vorba despre o carență, corpul declanșează anumite pofte.

Anumite pofte pot indica o carență a unui nutrient esențial. Fie că este vorba despre dulce, sărat, sau orice alt aliment, pofta intensă nu este mereu o întâmplare.

Din acest motiv este important să acorzi atenție acestor semne și să descoperi ce nu este în regulă.

Andreea Coțofană, nutriționist, dezvăluie în cadrul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1 câteva pofte comune și ce pot semnala.

Pofta de sărat, chipsuri, ronțăieli

Avem nevoie de sodiu și sare și atunci ne îndreptăm spre aspect de cronțănele. Bine ar fi ca în aceste momente de poftă să ne hidratăm. Să luăm o pauză și să facem mișcare, plimbare și să ne orientăm spre alte variante mai sănătoase, nu către calorii goale.

Pentru că aceste cronțănele sunt carbohirați goi, adică nu au un aport nutrițional de calitate”, a explicat nutriționistul.

Pofta de dulce

Dacă ne este poftă de dulce este posibil să fim obosiți, dar este important să vedem dacă această poftă apare recurent. Este posibil să avem niște carențe nutriționale destul de mari și este important să facem un set de analize să vedem dacă avem deficite și de acolo să ne orientăm.

De exemplu, dacă avem poftă de ciocolată, care înseamnă Magneziu, deci practic ne-ar lipsi Magneziu și antioxidanți, să ne îndreptăm spre o ciocolată cu conținut mai mare de cacao, care conține mai mulți antioxidanți, de 75%, sau am putea să consumăm niște fructe, fie afine, fie fructe de pădure, care conțin antioxidanți.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că mâncăm suficient la toate mesele ca să nu ajungem să ne fie foame și să suplimentăm această foame cu zahăr”, a mai spus Andreea Coțofană.

Pofta de cafea

Cafeaua nu este dăunătoare dacă o consumăm în cantități echilibrate, însă dacă simțim nevoia să bem din ce în ce mai multă cafea este posibil să avem o carență de fier.

Carența de fier poate să fie depistată tot cu ajutorul analizelor și suplimentată cu fier, dar asta doar în baza analizelor. Și este important să ne asigurăm că pentru a aduce fierul în limitele normale să nu o facem prin cafea, ci să mâncăm mai degrabă carne de calitate, proteine din vegetale, din carne, linte, năut, quinoa, nuci, semințe”, a mai nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel