Sari la conținut

Ce se va întâmpla dacă mâncăm mai puțină sare pe zi. Ce au arătat oamenii de știință?

reducerea consumului de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se întâmplă dacă reducem cantitatea de sare

Ce se va întâmpla dacă mâncăm mai puțină sare pe zi. Medic: „O energie mai bună pentru tensiunea arterială…”

Reducerea zilnică a sării poate avea un efect pozitiv asupra protecției inimii și, prin urmare, o mai bună reglare a tensiunii arteriale, spun cercetătorii americani.

Conform cercetărilor prezentate la sesiunile științifice din 2023 ale Asociației Americane de Inimă și publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), consumatorii vor observa o scădere a nivelului tensiunii arteriale dacă decid să mănânce cu o linguriță de sare mai puțin pe zi , indiferent dacă sunt în tratament antihipertensiv.

Potrivit dr. Deepak Gupta, profesor asociat de medicină la Centrul Medical al Universității Vanderbilt (SUA), reducerea presiunii sistolice (major) de aproximativ șase unități (milimetri de mercur/mm Hg) pe care participanții au obținut-o prin restricția de sare a fost similară cu efectele un medicament de elecție pentru scăderea hipertensiunii arteriale.

Tensiunea arterială se reglează dacă se reduce consumul de sare

consumul de sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Norrina Allen, profesor de Medicină Preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, a spus că tensiunea arterială a fost „reglată” la 70-75% dintre participanți.

Consumul excesiv de sare poate duce la boli de inimă

Sarea este utilă în mai multe funcții ale organismului, totuși, consumul excesiv poate duce la boli de inimă.

Astfel, acest studiu special, care este considerat unul dintre cele mai mari, și-a propus să arate că un aport zilnic de 1.500 mg de sare (o linguriță) recomandat de Asociația Americană a Inimii poate fi limitat, pentru a preveni riscurile la adresa sistemului cardiovascular.

După cum a constatat oamenii de știință, dieta cu conținut scăzut de sodiu a fost asociată cu o reducere a tensiunii arteriale „mare” la 72% dintre participanți cu 7 până la 8 puncte în comparație cu dieta bogată în sare și cu 6 puncte în comparație cu alimentația obișnuită a participanții.

„Scăderea tensiunii arteriale din cauza aportului scăzut de sodiu a fost observată la majoritatea participanților, inclusiv la cei cu hipertensiune arterială normotensivă, hipertensiune arterială și hipertensiune arterială controlată sau necontrolată.

Așa cum orice formă de activitate fizică este mai bună decât inactivitatea, la fel și reducerea sodiului în dieta noastră este probabil o energie mai bună pentru tensiunea arterială”, a subliniat dr. Gupta.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel