Sari la conținut

Ce se va întâmpla cu cei care au centrale în apartament? Legea a fost adoptată. În România, o locuinţă din trei este încălzită prin centrale de apartament.

Sursă foto: Shutterstock
Centrală termică

Deputații au aprobat, în calitate de for decizional, un proiect de modificare și completare a Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Actul normativ se îndreaptă acum spre promulgare. Conform noilor modificări, centralele pe gaz din apartamente care nu îndeplinesc noii indicatori de performanță energetică trebuie înlocuite cu următoarele opțiuni:

  1. a) descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile de energie;
  2. b) de cogenerare/trigenerare;
  3. c) de racordare la reţelele urbane de încălzire sau de răcire;
  4. d) pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;
  5. e) schimbătoare de căldură sol-aer;
  6. f) recuperatoare de căldură;
  7. g) orice combinaţie a celor de la lit.a)-f).

Proiectul de lege are ca obiect:

  • reglementarea modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, în sensul clarificării unor termeni şi expresii utilizate în cuprinsul legii,
  • introducerea noţiunii de raport privind cerinţele minime de conformare a unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, denumit raport de conformare nZEB,
  • completarea informaţiilor cuprinse în certificatul de performanţă energetică luând în considerare stabilirea clasei de performanţă energetică în funcţie de consumul specific de energie primară şi cantitatea de emisii echivalent CO²,
  • completarea tipurilor de funcţiuni ale clădirilor şi a indicatorilor de performanţă.
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Raportul de conformare nZEB

Pentru clădirile noi/ansamblurile de clădiri noi, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice competente, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcţii, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică va fi solicitat şi raportul de conformare nZEB.

Totodată, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcţii, pentru verificarea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire trebuie să conţină şi raportul de conformare nZEB.

Vor crește costurile apartamentelor

În România, o locuinţă din trei este încălzită prin centrale de apartament.

„România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mai mare parte, provine acum, în sector rezidenţial, din combustibili fosili. Pompele de căldură. Putem vorbi aici de panourile fotovoltaice, pot creşte randamentul de producţie şi practic decarbonăm şi eficienţa locuinţei noastre din punct de vedere termic şi eficientizăm astfel şi costurile facturii. Randamentul unei pompe de căldură, în acest moment, este cel mai mare dintre toate sursele de căldură”, a explicat Adrian Vintilă, expert în energie pentru Observator News.

Doar că toate soluţiile propuse costă de cel puţin patru ori mai mult decât centralele termice.  De exemplu, la o casă de 150 de metri pătraţi, o pompă de căldură cu eficienţă foarte mare e în jur de 15.000 de euro, iar o centrală termică – 3.500 de euro. Şi preţul unui apartament ar creşte cu 4.000 de euro dacă blocul ar folosi sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură.

„Costul unui apartament precertificat verde în ansamblurile rezidentiale noi este un pic mai ridicat faţă de cele vechi, cele convenţionale.Undeva la 15-20 de procente în plus la costul final al apartamentului”, a precizat Cătălin Angheluţă, dezvoltator.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel