Fiziologii de la Universitatea Grenoble din Franţa au aflat în urma unui studiu că bărbaţii care adoră mâncărurile picante au un nivel mai ridicat de testosteron.
Acest hormon masculin îi face pe bărbaţi mai agresivi, mai activi sexual şi mai dispuşi să-şi asume riscuri. De asemenea, în cadrul unui grup, bărbaţii cu mai mult testosteron tind să devină lideri, adică să fie masculi dominanţi alpha.
Mâncarea picantă stimulează producţia acestui hormon, după cum au aflat experimente anterioare realizate pe şobolani.
În cadrul studiului de acum, bărbaţii voluntari au consumat mâncare cu sos picant, condimentată de fiecare în parte, după gust. Cei care au folosit mai mult sos picant aveau un nivel ridicat de testosteron în salivă.
Studiul este primul arată legătura dintre procesele hormonale şi mâncarea consumată.
De ce le place unor oameni mâncarea picantaă? Capsaicina, o substanţă chimică din ardeii iuţi, produce senzaţia cunoscută de arsură şi duce la modificări fiziologice în corp: creşte ritmul cardiac, provoacă transpiraţie şi creşte nivelul de endorfine şi adrenalină. Endorfinele sunt hormonii care produc starea de fericire.
La studiu au luat parte 114 bărbaţi cu vârsta între 18 şi 44 de ani, din Grenoble.
Deocamdată nu este cunoscută influenţa mâncării picante asupra femeilor, dar acestea au de asemenea în organism un anumit nivel de testosteron, prin urmare şi ele ar putea fi afectate.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…