Sari la conținut

Pericol mortal. Ce se poate întâmpla dacă bei bere pe caniculă

Berea sau alte băuturi alcoolice, chiar în cantităţi mici, ca şi băuturile reci cu zahăr sau cele ce conţin cofeină deshidratează.

Alcoolul este un diuretic – ceea se înseamnă că duce la deshidratare – şi interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura. Alcoolul, de asemenea, dilatează vasele de sânge, ceea ce face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate putând duce inclusiv la deces.

Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe, spune că sunt cinci mari pericole la care te expui dacă vrei să „stingi” căldura cu alcool.

„E bine de știut că a consuma alcool pe căldură:

1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.

2. Te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea. Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.

3. Te deshidratează. Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.

4. Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă sunt afectate iar alterarea statusului neurologic predispune  la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute.

5. Nici aportulcaloric şi de ftataţi nu e de neglijat. Berea blondă cu o concentraţie de 5% are în medie 42 kcal la 100 ml iar cea brună la aceeaşi concentraţie 37 kcal la 100ml, iar dacă e mai tare, de 7%, ajunge şi la 48 de kcal Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată cu 52 kcal la 100 ml şi cea fără alcool cu 26 kcal. Radlerul se situeză caloric între berea brună tare şi berea blondă cu cele 45 de kcal la 100 ml. Tineţi cont că lumina şi radiaţiile ultraviolete degradează berea aşa că se recomandă consumul celei îmbuteliate în sticle închise la culoare şi nu a celei din recipiente de plastic din care berea extrage mai uşor ftalaţii cu risc cancerigen”.

”Recomand să nu consumaţi nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că de asemenea se accentuează deshidratarea. Şi cantităţile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este stresat”, sunt recomandările medicului specializat în urgenţe Alis Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. În schimb, ea recomandă apa minerală, cea plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite. „La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul şi laptele bătut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, roşu şi galben, vişinele, piersicile etc.”, adaugă medicul Alis Grasu.

Sunt trei etape în care problemele se manifestă: mai întâi apar crampe cauzate de pierderea sodiului din cauza transpiraţiei. A doua etapă este epuizarea cauzată de deshidratare. Infarctul de la caniculă, a treia şi cea mai periculoasă etapă, poate duce la şoc, cedarea organelor şi deces. Reţineţi faptul că şi cantităţi moderate de alcool – o doză pentru femei, două pentru bărbaţi – vă expun la riscuri pe vreme caniculară. Cel mai sigur este să vă abţineţi de la alcool. Nu în ultimul rând, nu aşteptaţi până când vă este sete pentru a vă hidrata. Beţi doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15 minute.

Cum poate fi mortală combinaţia baie şi alcool

Persoanele care consumă alcool când afară termometrele indică temperaturi extrem de ridicate şi aleg să se răcorească cu o baie rece riscă să-şi piardă viaţa. Statisticile arată că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenţi şi adulţi. Alcoolul alterează văzul, vorbirea, viteza de reacţie şi echilibrul. Aceste persoane nu pot să reacţioneze la stimulii externi, respectiv nu pot aprecia temperatura apei pentru a şti dacă este mult prea rece pentru ca organismul să o poată suporta. Temperatura ridicată a corpului dată de consumul de alcool poate determina blocarea musculaturii în contact cu apa rece şi astfel îţi va fi imposibil să înoţi. Este cunoscut şi faptul că persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice au un grad ridicat de teribilism, astfel vor ignora distanţa la care înoată.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel