Pe lângă plusurile aduse sănătății, cafeaua dă o stare de bine atât de clară, încât te întrebi cum pot cei care nu bea cafea… să nu bea!
Beneficiile cafelei sunt incontestabile și chiar dacă mulți o preferă cu lapte, caimac, zahăr, miere, sare, scorțișoară, cafeaua adevărată este doar cea neagră.
Înainte de a vorbi despre cât ne schimbă organismul, e bine să stabilim că atunci când cumpărăm cafeaua, trebuie să avem grijă să fie de calitate. Este un lucru esențial, pentru a-i dezbate mai departe beneficiile. Alegeți varianta bio, iar dacă nu se poate, măcar aveți grijă să fie fără adaosuri și arome.
Să aflăm ce se întâmplă când bem cafea
Accelerează metabolismul. Este modul ideal de a ne trezi, de a ne simți bine și concentrați. Studiile arată că sportivii de performanță care beau o cafea după antrenament au o creștere de 66% a glicogenului în mușchi, ceea ce ajută corpul să refacă rapid energia consumată prin sport.
Îmbunătățește sănătatea creierului. Tot studiile ne arată că un consum de 2 – 5 cești de cafea pe zi reduce riscul de a face Alzheimer cu 65% în cazul persoanelor de vârsta a doua, iar o ceașcă pe zi scade riscul de a face boala Parkinson cu 32-60%!
Cafeaua sporește performanța cognitivă, ne redă starea de bine, puterea de reacție, memoria și atenția.
Ne face să ne simțim bine! Cei care consumă cafea zilnic au cu 50% mai puține șanse de a se gândi la tentative de suicid, în comparație cu persoanele care nu consumă cafea.
Mai puține șanse de a face cancer de piele. Un studiu al Institutului Național de Cancer din SUA arată că adulții consumatori de cafea au un risc cu 20% mai mic de a face melanom malign, cel mai întâlnit cancer în SUA. Cercetătorii cred că un consum moderat de cafea reduce riscul de a face acest tip de cancer, întrucât cafeaua conține mulți antioxidanți și fitochimicale, nu întâmplător este băutura preferată a Americii.
Scădeți și riscul de a face cancer de ficat. Carcinomul hepatocelular sau cancerul hepatic primar, este afecţiunea cu cea mai ridicată rată de mortalitate, speranţa de viaţă a pacienţilor nefiind mai mare de 6-12 luni din momentul diagnosticării. O ceașcă de cafea pe zi poate reduce riscul de cancer hepatic cu 20 de procente, 2 cești cu 35% și 4 cești chiar și cu 50%. (FDA recomandă maxim 400 mg de cafea zilnic, echivalentul a 4 cești).
Dr. Peter Hayes, profesor doctor la Universitatea Edinburgh, a confirmat beneficiile medicale ale cafelei.
Cafeaua reduce și riscul de a face diabet de tip II. Potrivit unui studiu făcut de Școala publică de sănătate Harvard, cei care au suplimentat consumul zilnic de cafea, timp de 4 ani, cât a durat cercetarea, și-au redus cu 11% riscul de a face diabet de tip II, comparativ cu cei care au băut în continuare aceeași cantitate. Iar cei care și-au redus consumul zilnic și-au mărit șansele de a face diabet de tip II cu 17%!
Acum că avem atâtea vești bune legate de această licoare delicioasă și sănătoasă, vă invităm la o cafea, de dimineață!